Foto: www.wikipedia.org /Wlodzimierz

Ovo je za Danas izjavio dr Nebojša Dimitrijević, koji je po nalogu ministra zdravlja Zlatibora Lončara upućen „da razjasni situaciju u problemima funkcionisanja ove zdravstvene ustanove nakon tri najnovija smrtna slučaja“.

On je novinaru Danasa rekao da je „mnogo gora situacija u ovoj ustanovi bila kada su na njenom čelu bili članovi DSS ili URS, a da sada stanje nije, pre svega u trošenju sredstava, sasvim uredno i bez ikakvih njegovih zamerki“. Dimitrijević je precizirao „da on nikoga ne može da uči moralu i da ga natera da podnese ostavku, ako to sam ne oseća“, i naglasio da se „u ovom slučaju ne može govoriti o nestručnosti lekara već o problemima u organizaciji“.

Odbio je odgovor na pitanje da li je u slučaju smrti pacijenata u ZC Vranje važnije članstvo u SNS od profesionalne etike, i iskazao ljutnju zbog ovakvog pitanja „nazivajući to novinarskom zluradošću“.

– Sasvim sigurno održaćemo konferenciju za novinare u sredu, uprkos svim mojim obavezama, rekao je Dimitrijević, ali se to juče nije desilo, uz nezvaničnu informaciju da je direktor leskovačke bolnice otišao na konsultacije kod ministra Lončara.

Dimitrijević je u telefonskom razgovoru za Danas ostavio utisak da nema nameru da smenjuje aktuelno rukovodstvo u ovoj regionalnoj zdravstvenoj ustanovi na čijem je čelu ginekolog dr Dragan Veličković, koji je u više navrata odbacio bilo kakvu „ličnu odgovornost za smrt pacijenata“ na odeljenjima i u službi hitne pomoći koje su pod njegovom direktnom ingerencijom.

Ovakav stav izaslanika ministra zdravlja, kako je Danasu juče nezvanično potvrđeno, izazvao je „nezadovoljstvo kod članova šireg kolegijuma Centra koji su zahtevali ozbiljnije kadrovske promene a sve zarad činjenice da su i časni lekari zbog nemara pojedinih kolega, izloženi pritisku pacijenata i dela javnosti u Vranju i okolini“.

„Riba smrdi od glave“,

Većina lekara i pacijenata sa kojima je juče razgovarao novinar Danasa, ostaje pri stavu da su neophodne kadrovske promene jer „riba smrdi od glave“, apelujući na ministra Lončara da po hitnom postupku odobri zapošljavanje najmanje deset lekara i medicinskog osoblja u broju koji bi optimalno zadovoljio potrebe ove regionalne zdravstvene ustanove.