Foto: Fonet/TV Fonet (arhiva)

Država je investitor tih stanova” , rekla je danas  potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, odbacujuću tako kritike poslanice SRS Vjerice Radete da će za izgradnju jeftinih stanova za sve pripadnike snaga bezbednosti biti potrebno više od 20 godina, a sve pod uslovom da se niko dodatno ne  zaposli.

Radeta je primetila da ako imamo 30 000 stambeno nezbrinutih  pripadnika  snaga bezbednosti , ako se  18 .905 tih ljudi  već izjasnilo  da želi na ovaj način da reši stambeno pitanje ,ako će država za dve  godine da izgradi  1578 stanova , znači trebalo  bi ukupno  22 godine da svi  reše stanbeno pitanje . “ Pitranje je , za toliko godina , ko će od njih  živ dočekati realizaciju tog projekta “ .

Zorana Mihajlović svojom logorejičnošću  pokušava da fascinira  i priča priče . A  nas konkretno zanima  sa kojom bankom će to da se radi , koje su kamatne stope . Sve su to šarene laže  Zorane Mihajlović.  Ali ko još njoj veruje . Njoj ne veruju ni kolege  u Vladi , zato što ona radi  u interesu američke ambasade , od Polta do Skota  i svih skotova  koji dolaze da uvode red u Srbiju “ , ocenila je  poslanica SRS .
Predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo je Radetu rekavši da neće dozvoliti da se vređa ministarka, a Radeta mu je odgovorila da će se njemu lično izviniti „ako je uvređen zbog Skota“.
Odgovarajući na primedbe  Radete , ministarka  je  primetila  da joj nije jasno ko bi nervirao radikale  da nje nema u Vladi .
“Šta biste vi radikali bez mene, ko bi vas nervirao? Ne bi bilo dovoljno zanimljivo . A kako ono beše  2, 4 odsto u Beogradu , 19  puta manje od SNS . Tako misle  građani beograda “ , podsetila je Mihajlovićeva radikale na nedavne izborne rezultate i poručila da će vreme da pokaže da li će stanova biti. Potom je dodala da će izgradnja početi već u avgustu. Ona je dodala da je učešće kredita pet odsto i da isto toliko iznosi subvencija države, te da se o ostalim uslovima ne govori u leks specijalistu koji je sada pred poslanicima.

Navodeći da je Vlada Srbije od kako je Aleksandar Vučić došao na njeno čelo, kao i od kako je predsednik Srbije ostvarila brojne rezultate, Mihajlović je istakla da je ponosna što je njen deo.“Izgrađeno je i pušteno blizu 200 kilometara autouteva, 160 kilometara pruga je rehabilitovano prošle godine. Ove godine će biti rehabilitovano 226 kilometara. Kakva god bila ta Zorana, evo sedi u Vladi. Presrećna sam što sam deo vlade koja ima takve rezultate“, rekla je Mihajlović.

Poslanica SRS replicirajući , navela je da nju ne nervira Zorana Mihajlović, niti bilo kog drugog radikala, ali da je „čula kako su se nervirali oni u trezoru kad su utvrdili da je potrošila 1,5 miliona dinara sa državne kartice“.“Pa su je onda terali da vrati, pa je vratila deo toga, za donji veš što je potrošila negde oko 895.000 dinara“, nastavila je Radeta, a zatim je pitala Mihajlovićevu kada je poslednji put bila u kafiću kod Kalenić pijace gde se „muvaju građevinske dozvole“. Radeta je insistirala i da ministarka odgovori zašto se  ponovo obrušio zid na Koridoru 10 , šta je sa nelegalnom eksploatacijom  šljunkare i ko će platiti  sve ono “po tužbama građana Batoičine , Katrge  gde je uništeno zemljište  ljudima u iznosu od oko dve milijarde evra .

Odgovarajući na primedbe radikala ministarka  je navela da nikada nije bila u kafiću čije ni ime ne zna.“U životu tamo bila nisam, ali verujem da vi jeste, jer možda vi nešto kuvate, ali ja da priznam ne kuvam ni ovako ni onako, što možda nije lepo, ali šta da radim. Nemam vremena za kuvanje, ja radim“, rekla je Mihajlovićeva,a radikalka  Nataša Jovanović primetila je da niko u skupštinskoj sali  ne  očekuje da Zorana Mihajlović zna da napravi slavski kolač ili gibanicu.

Isključujući mikrofon radikalki Jovanović , predsedavajući Vladimir Marinković je braneći ministarku rekao  da ona pravi autoputeve oputeve,dok je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović pozvao  predsedavajućeg da stavi tačku na ovu raspravu.
„Mi smo ovde došli da radimo ozbiljan posao, ne da slušamo prepričavanja žute štampe, ko šta kuva, ko kupuje donji veš, ko je bio u kom kafiću… To je ispod svakog civilizacijskog nivoa i molim vas da zaustavite takvu vrtsu rasprave“, rekao je Martinović.
Inače poslanici opozicije juče su kritikovali  predlog o izgradnju jevtinih stanova za snage bezbednosti , posdebno predlog  za oslobađanje  tih stanova svih pripadajućih  taksi i fiskalnih  nameta ,a socijalista Novica Tončev , upozorio je ministarku  da se izgradnjom takvih stanova stvara geto i da bi  mnogo prihvatljivije bilo da u tim zgradama budu lekari , poljoprivrednici i druge struke .On je  predložio i da se u izgradnji takvih jevtinih stanovane zabave ni manja mesta  ,ali je i primetio da će  cena od 500 evra po kvadratu  negativno uticati  na stambene objekte u izgradnji i na čitav građevinski sektor.