Mihajlović: U Srbiji skoro polovina žena doživi neki vid nasilja 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevinarstva

Najavljujući kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Mihajlović je istakla da nasilje prevazilazi institucije i zakone, koji su usklađeni sa međunarodnim dokumentima, saopšteno je iz njenog kabineta.

Mihajlović je kao problem navela visok nivo stereotipa i predrasuda, i ukazala na to da je neophodna još veća edukacija, koja kreće od malih nogu, iz porodice. „U prethodnih 11 godina 320 žena je ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, 400 dece su ostali siročići.

-Svi zajedno smo zakazali i kada samo jedna žena trpi nasilje, a kamoli kada izgubi život, poručila je Mihajlović.

Ona je istakla da su žene danas više ohrabrene da nasilje prijave, i navela da je potrebno više govoriti o toj temi i važno je da, ne samo u ovih 16 dana, već cele godine, radimo na tome da nasilje sprečimo.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naglasio je da se nasilje ne dešava samo u Srbiji, već u celom svetu, te da svi imamo ne samo kolektivnu, već i individualnu odgovornost da uradimo nešto da to sprečimo.

-Kao muškarac, ali i kao muž, otac, brat i sin, i kao predstavnik Evropske unije, nastaviću da pružam doprinos borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, poručio je Fabrici.

Predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Jelena Sekulić iz rekla je da gotovo svaka treća žena u svetu doživi neki oblik nasilja.

-Važno je da se naši sugrađani i sugrađanke zapitaju i razmisle kada vide ove poruke, jer možda je neko iz njihovog bliskog okruženja žrtva nasilja. Svako od nas poznaje nekoga ko je doživeo neku vrstu nasilja, s obzirom na statistiku, navela je ona.

Globalna kampanja, 16 dana aktivizma obeležava se u celom svetu i počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Cilj kampanje je podizanje svesti javnosti i preduzimanje aktivnosti za suzbijanje nasilja nad ženama i devojčicama.