Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Novinari Vremena ocenili su ovo kao „senzacionalnu aferu“ u okviru koje su uhapšena dva Rusa pod optužbom da su proneverili izbegličko rusko blago. Vrednost je, navodi se, ogromna, ali još nije utvrđen.

U opširnom tekstu se detaljno objašnjava kako je blago ruskih izbeglica pre Prvog svetskog rata stiglo u Kotor u četiri sanduka, odakle je preneto u Beograd u duboki podrum Ministarstva finansija, u Miloša Velikog ulici.

Dodaje se da su mnogi Rusi kasnije stizali iz inostranstva kako bi prepoznali svoje vredne stvari, ali da niko nije mogao brzo da okonča proceduru. Međutim, vremenom je otkriveno da su mnoge dragocenosti na neobjašnjiv način nestale.

Na naslovnoj strani tog dana je i najava da će pariski demonstranti demonstrirati protiv izmene zakona o 40-časovnoj radnoj nedelji.

Vreme najavljuje i svečanu proslavu rođendana Kralja Petra Drugog koja se organizuje 6. septembra „u celoj našoj zemlji i svuda gde žive Jugosloveni“. Ocenjeno je da će to biti „dan narodne radosti“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

S druge strane, list Pravda se tog 1. septembra 1938. godine u više tekstova bavi turističkim destinacijama tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Jedan od tih naslova glasio je „Zlaitbor je jedna od najprijatnijih vazdušnih banja“ opisujući ovu planinu u Srbiji kao letovalište koje je svojevremeno pronašla i izgradila sama publika.

U tekstu se dalje opisuje da Jugosloveni sve više na letovanje odlaze na planine. “Manija, koja je ranije obuhvatala mase da nema letovanja bez mora, izgleda da je u mnogome popustila. Ta manija bila je naročito zahviitla Beograđane”, piše Pravda.

Tu je i reportaža u kojoj se ističe da se na Supetru na ostrvu Brač i danas sa pijetetom čuva spomen na kuću u kojoj je 1905. godine Ivo Vojnović koji je napisao “Smrt Majke Jugovića”, ali i da ženski manastir Kalištre na Ohridskom Jezeru, u blizini Struge, svojom romantičnošću privlači sve veći broj turista. U tom manastiru, dodaje se, živi 20 kaluđerica.

Niška banja se u istom broju Pravde opisuje kao idealno oporavilište.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.