Ministar najavio adaptaciju lokalnih javnih objekata u Srbiji da bi bili pristupačniji 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE Dusan Atlagic

Rekonstrukcijom i adaptacijom javnih objekata u lokalnim samoupravama u Srbiji nastojaće se da se obezbedi da budu pristupačniji osobama sa invaliditetom, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

„Naše aktivnosti u okviru ovog projekta usmerene su na poboljšanje pristupačnosti javnih objekata za osobe sa invaliditetom kao i na bolju primenu postojećeg zakonskog okvira i administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou“, rekao je Momirović na okruglom stolu „Unapređenje politika pristupačnosti i izgradnja društva za sve“.

Objasnio je da će u jednom delu javnih ustanova bolja pristupačnost biće obezbeđena ;po najvišim evropskim standardima, a taj projekat trebalo bi da poslužiti kao primer dobre prakse za dalje radove.

Skup je u Beogradu u okviru projekta „EU za pristupačne javne ustanove“ koji finansira Evropska unija.

„Svi ljudi imaju pravo da jednako uživaju u zajednici. Razne ustanove, parkovi, prodavnice i drugi javni prostori moraju da budu fizički pristupačni, kao i da svim građanima nude jednak i nediskriminatoran pristup različitim uslugama. Jedna od glavnih preokupacija osoba sa fizičkim invaliditetom jeste socijalna isključenost Diskriminacija na ovaj način je vid društvene isključenosti“, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar.

Navela je da je EU dala Srbiji više od šest miliona evra direktne pomoći za osobe sa invaliditetom.

Procene međunarodnih studija pokazuju da više od 40 odsto stanovika sveta ima teškoće s pristupačnošću javnih objekata, javnog prevoza, informacija, proizvoda ili usluga.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je kazala da se „tu ne misli samo na osobe sa invaliditetom, sa kojima se ova tema najčešće povezuje u javnosti, već i na druge grupe kao što su starije osobe, roditelji sa decom, trudnice. Oni se svakodnevno suočavaju sa brojnim fizičkim, komunikacijskim, uslužnim i drugim preprekama koje im otežavaju učešće u društvu ili ih pak potpuno isključuju“.

„Na taj način, naše društvo lišava se potencijala, talenta i doprinosa koji te osobe mogu da daju svojoj zajednici“, naglasila je ona.

Istakla je da je zadatak lokalnih samouprava da se te teškoće prevaziđu i da se obezbedi pristupačnost javnih objekata, usluga lokalnih administracija i javnog prevoza.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prenelo da je pomoćnica ministra, Biljana Barošević, na tom skupu navela da je postavljeno više od 100 rampi u više od 40 mesta Srbije i finansirano je i više od 80 adaptacija, rekonstrukcija i opremanja objekata udruženja osoba sa invaliditetom u više od 30 mesta.
Ministarstvo finansijski podržava programe 33 saveza sa 513 udruženja.

Vlada Srbije je donela Strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji 2020-2024. godine i akcioni plan za sprovođenje te strategije 2021-2022.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.