Foto: Zoran Mrđa/FoNet

To, međutim, kako nam je danas ministar Ljajić rekao, neće moći da bude konačno, već samo privremeno, odnosno početno rešenje.

– Na stalnoj vezi smo sa makedonskom stranom, poslali smo im predlog sporazuma i sutra idemo u Skoplje da razgovaramo o tome. Još nema rešenja, ali smo sada bliže tome – kaže za Danas Rasim Ljajić.

Predlog ministra poljoprivrede Makedonije Ljupča Nikolovskog da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji, u skladu sa njihovim novim pravilnikom, za Rasima Ljajića može da bude samo početno rešenje, dok se ne pronađe ono trajno, sistemsko rešenje.

Makedonske vlasti, naime, uvele su pre dve nedelje mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega su srpski proizvođači i izvoznici brašna zatražili od Vlade Srbije da što pre reaguje kontramerama. Kako tokom prošle nedelje nije pronađeno rešenje, Ljajić je juce za Danas rekao kako će Makedoniji uzvratiti kontramerama i kako je neophodno da se rešenje pronađe do kraja ove sedmice.

Ministar trgovine rekao je za naš list kako je ovo 13. put u poslednjih sedam godina da se sporimo sa Makedonijom oko brašna i da, kako su mu rekli izvoznici, na mesečnom nivou zbog ovoga gubimo 200.000 evra. Vlasti u Skoplju su pre dve nedelje odlučili da se brašno iz Srbije ubuduće šalje u Makedoniju bez makedonskih markica, koje se dobijaju tek nakon fitosanitarnog pregleda, što, kako kažu izvoznici, u praksi može da potraje i ceo mesec. Srbija godišnje izveze u Makedoniju 40.000 do 50.000 tona brašna.