Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje učestale napade na novinare i medije 1Foto: Pixabay/Kaboompics

Ministarstvo kulture i informisanja osudilo je danas učestale napade na novinare i medije i pozvalo sve aktere na javnoj sceni da se uzdrže od pritisaka, pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i redakcija, nezavisno od njihove uređivačke orijentacije.

„Novinarima i medijskim radnicima moraju biti omogućeni uslovi u kojima neometano obavlјaju svoj posao, njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, a sloboda medijskog izražavanja ne može biti dovedena u pitanje. Nadležne institucije dužne su blagovremeno da reaguju i postupaju u skladu sa ovlašćenjima. Ministarstvo podseća da su svi novinari i mediji dužni da izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije“, dodaje se.

Ministarstvo je podsetilo da su proteklih nedelјa zastrašivanjem, pretnjama i dovođenjem u kontekst lažnih vesti, novinarke Brankica Stanković, Jelena Zorić, Nataša Kovačev i Darija Ranković bile izložene konstantnim pritiscima zbog svog rada.

„Uvereni smo da će državni organi nadležni da rasvetle pozadinu ovih napada, u najkraćem roku preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti i da će se protiv počinioca sprovesti odgovarajući postupci“, dodaje se.

Resorno ministarstvo je ocenilo da svi akteri u medijskom svetu moraju da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje opšte klime u društvu i da budu odgovorni za plasiranje sadržaja kojima šalјu poruke u javnost.

„U trenucima kada je žrtvama seksualnog nasilјa potrebna podrška, svaka aluzija u drugoj vrsti medijskih sadržaja ovakvih tema čini se neprikladna. Ministarstvo podseća da su za atmosferu u društvu pođednako zaslužni i odgovorni svi učesnici javnog života i da svi pođednako grade njegovu stabilnost kroz svoj rad i delovanje“, saopšteno je.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.