Ministarstvo kulture: Ukida se Muzej vazduhoplovstva da bi se napravio novi 1Foto: Miloš Majstorović

Dopis je upućen kao odgovor na otvoreno pismo Nacionalnom komiteta ICOM, članice Međunarodnog saveta muzeja. Iz Ministarstva kulture dodaju da će pod kapom Ministarstva odbrane biti osnovan jedinstveni muzej, spajanjem civilnog i vojnog dela muzeja, i da će sva kulturna dobra biti očuvana.

„Cilj Odluke Vlade Srbije o ukidanju Muzeja vazduhoplovstva Beograd nije samo trajno ukidanje ove ustanove, već je to važan korak ka konačnom rešenju višedecenijskog problema ovog muzeja kroz formu formiranja jedinstvenog Muzeja vazduhoplovstva čiji je osnivač Republika Srbija. Naime, osnovni cilj ove odluke je vezan za stvaranje pravnih pretpostavki za organizaciono i funkcionalno objedinjavanje ljudskih i materijanih resursa Muzeja vazduhoplovstva – Beograd i ranije pomenutog Muzeja jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva u jedinstveni Muzej vazduhoplovstva“, stoji u dopisu Minstarstva kulture.

Oni su u svom odgovoru posebno naglasili da će se u okviru jedinstvenog Muzeja vazduhoplovstva naći i sva kulturna dobra koja su čuvana u Muzeju vazduhoplovstva – Beograd.

„Uprkos činjenici da će ovaj muzej, zajedno sa zaposlenima funkcionisati u okviru Ministarstva odbrane, jedinstveni Muzej vazduhoplovstva će imati zakonsku obavezu da obavlja delatnost zaštite kulturnih dobara u skladu sa odbredbama Zakona o kulturnim dobrima. U tom smislu će Ministarstvo kulture i informisanja pružiti svu potrebnu stručnu pomoć na čuvanju i održavanju kulturnih dobara koja se nalaze u ovom muzeju“, naglašava se.

Kako dodaju, ukidanje postojećeg, i stvaranje novog muzeja, urađeno je kako bi se premostio najveći problem ove institucije, a to je izuzetno komplikovan sistem vršenja osnivačkih prava u Muzeju vazduhoplovstva – Beograd. Naime, ono što je specifično za ovaj muzej je da njegov osnivač nije Republika, Pokrajina ili lokalna samouprava, već petnaest različitih pravnih lica. Upravo ova specifičnost, prema dopisu Ministarstva kulture, predstavljala je pravnu prepreku za rešavanje svih ostalih problema.

Ministarstvo kulture odgovaralo je na pismo Nacionalnog komiteta ICOM u kom je, između ostalog, izneta tvrdnja da je „ukidanje muzeja tako dugog postojanja koji čuva kulturna dobra od važnosti za istoriju ne samo našeg, već i svetskog vazduhoplovstva, tužan dan za muzejsku zajednicu“.

„Ovo tim pre što u odluci Vlade stoji da se zaposleni Muzeja vazduhoplovstva – Beograd preuzimaju u skladu sa propisima kojim se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, a ne profesionalaca u zaštiti kulturnih dobara, pa nije jasno kako će Ministarstvo odbrane čuvati muzejsku namenu ugašenog Muzeja vazduhoplovstva – Beograd“, navodi se u pismu Nacionalnog komiteta uz apel da se odluka Vlade preispita i nađe adekvatnije rešenje. Ovaj apel je nešto kasnije  podržala i skupština Muzejskog društva Srbije. 

Protiv Odluke Vlade da se ukine Muzej vazdohoplovstva – Beograd i prebaci pod ingerenciju Ministarstva odbrane, bili su i predstavnici Udruženja malih akcionara JAT-a i Udruženje penzionera JAT. Oni su pokrenuli i potpisivanje peticije protiv Odluke Vlade.

„Vojna lica bez potrebne vokacije i senzibiliteta za čuvanje i negovanje vazduhoplovnih tradicija civilnog vazduhoplovstva, nisu uspeli da konsoliduju stanje u Muzeju i da na adekvatan način sačuvaju vrednu muzejsku građu… I, umesto da se rešavaju uzroci ovakog stanja, doneta je odluka o prenošenju ove riznice istorije našeg civilnog vazduhoplovstva u nadležnost vojske“, navodi se u između ostalog u peticiji.