Ministarstvo: Nismo dobili dopis profesora 1

Ukoliko takav dopis stigne, Ministarstvo će postupiti u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, rečeno je juče za naš list u ovom Ministarstvu.

Pojedini mediji prethodno su objavili da je grupa niških univerzitetskih profesora uputila dopis Ministarstvu u kojem upozorava da se na Univerzitetu u Nišu, od 2012. godine, a u mandatu aktuelnog rektora Dragana Antića, strane diplome građana albanske nacionalnosti sa Kosova, kao i iz država u regionu „priznaju masovno, a deo njih i mimo zakona, bez provere verodostojnosti i sa fakulteta sa sumnjivim referencama“. Oni su Ministarstvu navodno dostavili imena vlasnika svih diploma koje su nostrifikovane na NU od kraja 2012. do 2016. godine, uz zahtev da se preispita svaka od njih, kao i sve potencijalne zloupotrebe. U dopisu je navodno ocenjeno da je motiv za takvo postupanje, kojim „diriguje“ rektor Antić, „značajna finansijska korist“.

Prema podacima sa Univerziteta u Nišu, od 2012. godine do danas ovoj visokoškolskoj ustanovi stiglo je, kako su kazali, 40 zahteva za priznavanje fakultetskih diploma stečenih na teritoriji AP Kosovo i Metohija, od kojih je 30 nostrifikovano, pet zahteva okončano nepriznavanjem, dok je pet podnosilaca povuklo zahteve, jer nisu uspeli da polože dopunske ispite. Priznato je, takođe, više od 100 fakultetskih diploma iz Makedonije, kao i oko 20 iz Albanije.

– Nije bilo nezakonitog postupanja, niti bilo kakvih drugih nepravilnosti u bilo kojem postupku u vezi sa zahtevima za priznavanje stranih visokoškolskih isprava, kao i isprava stečenih na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Postupci priznavanja stranih visokoškolskih isprava na Univerzitetu, kako radi zapošljavanja, tako i radi nastavka školovanja, vođeni su uvek u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i dvema Uredbama Vlade Srbije o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije AP Kosovo i Metohija, te Pravilnikom Univerziteta Niš o ovoj temi, donetim u skladu sa ovim zakonima, kaže za naš list rektor NU Dragan Antić.

– Potpuno su neumesne tvrdnje da je u ovom procesu bilo nekih nepravilnosti ili da je te strane diplome priznavao sam rektor Univerziteta. Takvi navodi su i netačni i zlonamerni, ali su nažalost naneli štetu našem Univerzitetu, tvrdi rektor Antić.

Za sada je, međutim, ostalo nerazjašnjeno da li je i kako Senat Univerziteta Niš donosio odluke o nostrifikaciji fakultetskih diploma na kojima je navedeno da je „Prištinski univerzitet“ u „Republici Kosovo“. Pojedini mediji su objavili ovakve diplome, a dekanica Ekonomskog fakulteta Jadranka Đurović Todorović je to indirektno potvrdila, navodeći da je na sednicama Senata ona glasala protiv nostrifikacije diploma samoproglašene države Kosovo. U Uredbi Vlade Srbije koja reguliše ovu materiju pominju se, inače, isključivo visokoškolske isprave Univerziteta u Prištini „izdate na obrascu i s pečatom Unmika za vreme važenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Strane diplome ocenjivale stručne komisije

Antić tvrdi da su pre svake odluke o nostrifikaciji ovih fakultetskih diploma radi zapošljavanja njihovih vlasnika tražene i dobijane potvrde da su fakulteti i studijski programi navedeni u diplomi akreditovani koje je izdavao Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih i srednjoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja (ENIC/NARIC centar), pri resornom Ministarstvu. Sve strane fakultetske diplome najpre su ocenjivale stručne komisije, sastavljene od nastavnika iz oblasti iz koje je stečena diploma ili nastavno-naučna veća odgovarajućih fakulteta, a Senat Univerziteta je nakon razmatranja njihovih izveštaja, kao i celokupne dokumentacije, donosio konačnu odluku o nostrifikaciji.

Ne zna se finansijska korist

Rektorat Univerziteta u Nišu je iscrpno odgovorio na više pitanja Danasa o ovoj temi, ali ne i na pitanje: koliko ukupno košta nostrifikacija jedne diplome sa fakulteta na Kosovu, odnosno iz Albanije i Makedonije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.