Mladi fizičari treći na svetu 1

Sa takmičenja pod nazivom „Međunarodni turnir mladih fizičara“ koje postoji preko 30 godina, tim naših gimnazijalaca se vratio po prvi put sa medaljama.

Naši mladi fizičari (Aleksandra Petković, Dušan Igić i Vojin Ivković, učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Gaja Brakus, učenica Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada i Miloš Petrašinović, učenik Gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Trstenika) mesecima su pripremali zanimljive naučne eksperimente kroz koje su tražili odgovore na pitanja kao što su: koliko u nekoj tkanini ima niti, kako nastaju karakteristični zvučni efekti u naučno-fantastičnim filmovima, ili kako naterati mehuriće u čaši kisele vode da se kreću nadole.  

„Radi se o timskom takmičenju koje podstiče istraživački duh učenika, kritičko razmišljanje, ali jača i njihove debatne sposobnosti kroz različite zadatke koje svako od njih mora da reši, eksperimentalno i teorijski, i ubedljivo objasni protivnicima i žiriju“, rekli su Vladimir Veljić i dr Aleksandra Alorić, nacionalni koordinatori ovog takmičenja i članovi stručnog žirija.

„Ponosni smo na znanje koje je naša ekipa pokazala na ovom takmičenju, jer je ostvarila bolji plasman od Rusije, SAD, Australije, Velike Britanije i 17 drugih timova“, dodale su dr Jelena Pajović i Ana Vranić, rukovoditeljke našeg bronzanog tima.

Tim iz Srbije odabran je kroz kvalifikacije na državnom nivou u organizaciji Društva za promociju i popularizaciju nauke i u saradnji sa Institutom za fiziku u Beogradu, Istraživačkom stanicom Petnica, kao i velikim brojem naučnika i nastavnika. Pripreme i učešće na ovom takmičenju ne bi bili mogući bez podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Novi ciklus takmičenja počinje 1. avgusta kada će biti objavljeni novi istraživački zadaci na sajtu takmičenja iz fizike.