Mnoge organizacije i političke partije zahtevaju oslobađanje Ane Lalić 1Foto: Mohammad Danish

Građanski preokret pozvao je danas nadležnog tužioca da obustavi postupak protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić

Ani Lalić je u sredu uveče u Policijskoj upravi u Novom Sadu određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično delo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio je njen advokat Srđan Kovačević.

On je za Nova.rs rekao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje.

„Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Ana Lalić će biti u pritvoru dok je ne saslušaju. Advokat je izrazio nadu da će se to desiti što pre.

Građanski preokret istakao je u saopštenju da je nedopustivo da se suština novinarskog posla Ane Lalić – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao delo zbog kojeg se lišava slobode.

Pokret je ocenio da nema govora o izazivanju panike u javnosti, jer građani dobro znaju „u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lekovi, a pre svega lekari i medicinski tehničari“.

„U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava: Odmah osloboditi novinarku Lalić

Inicijativa mladih za ljudska prava je povodom privođenja u Novom Sadu novinarke portala Nova.rs Ane Lalić, saopštila da „hapšenje profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta“.

U današnjem saopštenju Inicijative se navodi da ona „mora odmah biti puštena iz policijskog zadržavanja i svaki postupak protiv nje obustavljen“.

Policija je sinoć došla po Anu Lalić, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

„Republička javna tužiteljka, politički i policijski vrh moraju uputiti javno izvinjenje novinarki Ani Lalić i celokupnoj javnosti, uz obrazloženje sinoćnjeg događaja. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, dužan je da javnosti predoči istinite informacije o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, koje su predmet teksta zbog kojeg je novinarka lišena slobode“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Inicijativa mladih za ljudska prava će o ovom slučaju „kontinuirano obaveštavati domaću i međunarodnu javnost i institucije, i uprkos policijskom času i zabrani okupljanja pronaći način da deluje ukoliko u najkraćem roku ova nepravda ne bude ispravljena“.

Tužilac je sinoć odredio novinarki portala Nova.rs i članici Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić zadržavanje do 48 sati, a kako je najavio njen advokat Srđan Kovačević, očekuje se da će danas tužilac da je sasluša i odluči o pritvoru.

Pokret slobodnih građana: Privođenje novinarke Lalić je zloupotreba vanrednog stanja

Privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić predstavlja primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti COVID-19, saopštio je danas Pokret slobodnih građana (PSG).

Nedopustivo je, kako ističu, kažnjavanje novinarke Lalić zbog izveštavanja o lošem stanju u kojem se nalazi Klinički centar Vojvodine, kao i o lošim uslovima za rad zaposlenih u toj ustanovi.

„Upozorili smo da zaključak Vlade kojim se uvodi cenzura u pogledu informisanja građana sadrži odredbu koja omogućava pravni progon novinara koji nisu po volji vlastima, a aktuelnom režimu je trebalo manje od 24 sata da to i potvrdi“, navodi se u saopštenju PSG.
Pokret slobodnih građana najavio je da će pružiti podršku svim slobodnim novinarima koji odolevaju besprizornim pritiscima vlasti.

„O zastrašivanju novinara obavestitićemo relevantne međunarodne organizacije, zbog čega će nalogodavci ovakvog bezakonja morati da snose odgovornost“, piše u saopštenju.

Savez za Srbiju : Vučiću hitno pusti novinarku i prestani sa zastrašivanjem

Savez za Srbiju (SzS) saopštio je danas da najoštrije protestuje zbog hapšenja i zadržavanja novinarke portala Nova S Ane Lalić i zatražio njeno „momentalno puštanje“.

U saopštenju SzS se navodi da „noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se umesto sa ozbiljnim suočavanjem s epidemijom korona virusa obračuna sa preostalim slobodnim novinarima“.

„Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i „centralizovano“ obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom korona virusa“, navodi se u saopštenju.

SzS je „od Aleksandra Vučića zatražio hitno puštanje novinarke iz pritvora i hitno obustavljane progona novinara i zastrašivanja građana“.

„Ključni kreator uznemiravajućih vesti i panike jesu upravo Aleksandar Vučić i njegovi saradnici. Upravo je on govorio o tome da nam neće biti dovoljna mesta na grobljima, o stotinama hiljada mrtvih, 24-časovnom karantinu i zatvaranju prehrambenih prodavnica“, navodi SzS.

U saopštenju se navodi i da je tim predsednika Srbije i Srpske napredne stranke „plasirao SMS poruku jednom delu građana o italijanskom i španskom scenariju“.

„Niko od njih nije uhapšen već novinarka koja je sa srpskom javnošću podelila svoja saznanja o stanju u jednoj zdravstvenoj ustanovi“, piše u saopštenju SzS.

UNS zahteva hitno puštanje Ane Lalić na slobodu

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog hapšenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić i zatražilo da ona hitno bude puštena na slobodu.

UNS je podsetio da je Anu Lalić sinoć policija privela zbog članka o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), na osnovu prijave rukovodstva te ustanove, koje tvrdi da je člankom „uznemirena javnost i narušen ugled“ KCV-a.

„UNS podseća državne organe da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija i poziva nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare“, navodi se u saopštenju.

Oni dodaju i da je nedopustivo da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da se hitno vrate Ani Lalić kompjuteri i telefoni, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšena prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću.

UNS podseća sve medije da javnost izveštavaju tačno i pravovremeno, bez straha od pritisaka i da se obrate udruženju za savete i pomoć, uključujući i pravnu podršku.

Institut za evropske poslove: Osloboditi Anu Lalić odmah!

Institut za evropske poslove najsnažnije osuđuje praksu državnih organa u zastrašivanju novinara koji obavljaju posao u interesu javnosti da zna u kakvom je stanju zdravstveni sistem Srbije i posebno Klinički centar Vojvodine o kome je pisala novinarka nova.rs Ana Lalić u svom tekstu „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“.

Usvajanjem, a zatim i povlačenjem Uredbe Vlade o informisanju o korona virusu za vreme vanrednog stanja, država potvrđuje da ne želi da poštuje preporuke Evropske komisije iz 2019. o medijskim i novinarskim slobodama i da nastavljamo da živimo u društvu u kome se novinarima sistematski upućuju pretnje, zastrašuju se i posledično bivaju izloženi nasilju!

Novinari su zaštitnici demokratskih vrednosti, ljudskih prava i osvojenih sloboda. Novinari u ime građana postavljaju važna pitanja, između ostalog i, o načinu borbe državnih organa sa korona virusom i COVID-19. Svi imamo pravo da znamo ne samo da li već i kako državni organi sprovode zaštitu građana i novinari imaju obavezu da istinito, pravovremeno i potpuno obaveste javnost o njihovim saznanjima. Označavanje medija koji nisu bliski vladajućoj eliti kao agente koji rade protiv države sramotno je i opasno!

Ovim državni organi ne samo da ugrožavaju demokratiju i osvojene slobode, već stvaraju trajne posledice po reformski proces i samim tim ugrožavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji. Reforme ka članstvu građani, od svojih političkih elita, očekuju već skoro 20 godina, a posebno bez značajno velikih rezultata u poslednjih osam godina.

Pridružujemo se pozivu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Inicijativi mladih za ljudska prava i drugima da se novinarka nova.rs Ana Lalić hitno pusti iz pritvora i da dobije svoju imovinu nazad bez odlaganja!

Istovremeno, očekujemo od Vlade Srbije i državnih organa da imenuju i procesuiraju odgovorne koji su doveli do uznemiravanja javnosti ovim činom zastrašivanja novinara koje je neprihvatljivo za demokratsko društvo kome težimo. Bez osude državnih zvaničnika i procesuiranja odgovornih, ostavlja se prostor da se praksa zastrašivanja novinara nastavi i to može biti samo pogubno po demokratiju, društvo i državu u kojoj živimo.

Građanski demokratski klub Demokratske stranke traži oslobađanje novinarke

Građanski demokratski klub Demokratske stranke (DS) zatražio je danas da se novinarka Ana Lalić oslobodi iz pritvora, saopštila je informativna služba Demokratske stranke (DS).

Lalićeva je uhapšena zato što je pisala da medicinsko osoblje u KC Vojvodina nema zaštitu protiv korona virusa.

„Novinarka Ana Lalić se bavi profesionalno svojim poslom. Ona govori u ime lekara i sestara koji nemaju zaštitu. Od njenih reči kojima prenosi istinu o stanju u KBC Vojvodine vlastodršci se brane slepom silom“, navodi se u saopštenju.

Oni su upozorili da Srbija još uvek ima svoj Ustav.

„U ovom dramatičnom trenutku po sve nas potrebno je da čestiti i istinoljubivi ljudi dignu glas protiv ogoljene represije kojom se prikriva nesposobnost i neodgovornost. U ime Ustava i civilizacije u Srbiji Ana Lalić mora biti na slobodi. Priberite se odmah! Pustite je smesta! Prestanite s progonom!“, navodi se u saopštenju DS.

Zahtev su potpisali Vesna Rakić Vodinelić, Dušan Petričić, Vesna Pešić, Dragoljub Bakić, Zoran Lutovac, Galina Ognjanov, Vida Petrović Škero, Biljana Stojković, Đorđe Pavićević, Danilo Šuković, Dragoljub Gaša Popović, Dragor Hiber, Snježana Milivojević, Savo Manojlović, Gojko Božović, Igor Ginzberg, Žarko Trebješanin, Mikloš Biro, Danilo Šuković, Gordana Matković, Slobodan Prvanović i Ljubomir Jacić.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.