Možemo li i koliko da poboljšamo kvalitet životne sredine na putu ka članstvu u EU? 1Foto: Zoran Nikolić

Komentari Evropske komisije na nacrt Pregovaračke pozicije za poglavlje 27 su pristigli pre mesec dana a kraj godine je rok za dostavu novog nacrta Pregovaračke pozicije. U toku su aktivnosti u okviru sektorskih radnih grupa, jer je naša Pregovaračka radna grupa za poglavlje 27, kojom predsedava Ivan Karić, organizovana na sektorskom principu i pokriva oblasti , hoorizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha,upravljanja otpadom,kvaliteta voda, zaštite prirode,kontrole industrijskog zagađenja,hemikalija ,zaštite od buke, klimatskih promena i civilne zaštite. Sasvim je jasno da su pred nama u Srbiji brojni, obimni i složeni poslovi na unapređenju kvaliteta životne sredine za koje , prema procenama koje su se čule danas na Rudnu, možemo da očekujemo od Evropske unije oko 100 milina evra godišnje u periodu od 2021 do 2024 godine da bi nivo očekivanih sredstava od datuma pristupanja Evropskoj uniji porastao na 360 miliona evra godišnje.

O tome koliko su to značajna sredstva dovoljno govori i podatak da obim svih do sada dobijenih sredstava od EU za ove namene ne prelazi 100 miliona evra. Ono što je i danas potvrđeno na sastanku na Rudnu je činjenica da će većina aktivnosti usmerenih na unapređenje kvaliteta životne sredine dešavati na lokanom nivou ali da je velika upitanost oko kadrovskih i materijalnih kapaciteta lokalnih samouprava i njihovih javnih uprva za sprovođenje tih aktivnosti.Na današnjoj sednici članoviOdbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština su upoznati i sa primenom novih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi koje omogućavaju osnivanje Uprave za vanredne situacije na regionalnom nivou.

Nova zakonska rešenja, po rečima Darka Drndića menadžera za Civilnu zaštitu SKGO, rezultat su inicjative pokrenute iz Kraljeva i Uba, uz podršku SKGO, i rezultat su dvogodišnjih aktivnosti ispoljenih kroz udruživanje opština i gradova u funkcionalne asocijacije na nivou rečnih slivova koje omogućavaju integrisanje skromnih kadrovskih i materijalnih kapaciteta lokalnih samouprava za efikasnije postupanje u vanrednim situacijama i njihovo veće angažovanje u raznim preventivnim aktivnostima.

15 septembar-Svetski dan čišćenja

Ove godine, najveća globalna akcija čišćenja pod nazivom Svetski dan čišćenja 2018 (World Cleanup Day 2018) održaće se 15. septembra u preko 150 zemalja sveta, uključujući i Srbiju Na današnjem sastanku na Rudnu , nacionalni koordinator akcije „Let’s do it“(Uradimo to!) Dušan Jakovljević je članovima Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština uputio apel da daju podršku ovoj akciji uključivanjem svih resursa lokalnih samouprava ovom pokretu civilnog društva usmernom primarno ka mapiranji i uklanjanju divljih deponija i drugog,nezakonitog,otpada.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.