Nađi vreme ne gubi život 1Foto: Pixabay/marijana1

U susret obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u petak, 19. marta, u 10 sati, na Kalemegdanu kod Pobednika Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ obeležiće taj dan puštanjem balna u nebo.

Cilj je edukovanje javnosti o raku dojke i značaju  preventivnih pregleda uz slogan  „Biramo pobedu“.

Jedan od  najznačajnijih ciljeva je podizanje svesti žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda, značaju odaziva na skrining, posebnim osvrtom na faktore rizika za nastanak raka dojke na koje se može uticati – fizička aktivnost, pravilna ishrana i gojaznost kao i značaju psihološke podrške.

Srbija je i dalje u vrhu evropskih zemalja po broju obolelih od raka dojke i zato je neophodno stalno podsećati žene da je rano  otkrivanje i pravovremeno od velikog značaja za život žene. Najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je u Srbiji registrovano 4.304 novoobolelih i 1.693 umrlih od raka dojke.

„Što se rak ranije otkrije, to je veċa šansa za njegovo izlečenje.Sve sumnjive pojave u dojci zahtevaju neodložan odlazak lekaru u cilju pravovremene dijagnostike. Ukoliko se na vreme otkrije  i leči rak dojke je izlečiv u više od 90% slučajeva“, apeluju na sve žene članice Udruženja „Budimo zajedno“.

Udruženje ima 210 članica. Cilj udruženja je da pruži informacije, psihološku i iskustvenu podršku obolelim i lečenim od raka dojke.U udruženju organizuju druženje sa stručnjacima iz različitih oblasti prema interesovanju članica,kreativne i psihološke radionice .Ukazuju na potrebu da se o trošku RFZO uvede mogućnost dobijanja  rukavice i rukava za žene koje su kao posledicu raka dojke dobile limfedem ruke.Podržavaju napore Ministarstva zdravlja u uvođenju inovativnih lekova na pozitivnu listu.

Zbog pandemije Covid 19 aktivnosti ovog udruženja su  sada svedene na minimum. Učestvuju u projektu „Zato što ih volimo“ u podeli vaučera namenjenih ženama kojima je odstranjena dojka zbog maligne bolesti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.