NALED: Lokalne samouprave obradile 100.000 zahteva za gradnju u 2018. 1Foto: Naled

Najuspešniji gradovi u izdavanju građevinskih, upotrebnih i drugih dozvola su Čačak, Sremska Mitrovica i Sombor, a medju opštinama prva tri mesta zauzimaju Odžaci, Sopot i Bačka Topola, pokazala je analiza NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na osnovu podataka iz sistema za podnošenje elektronskih prijava u APR.

Kako je precizirano, uspešnost je merena uzimajući u obzir broj rešenih i pozitivno rešenih predmeta.

U godišnjem izveštaju o izdavanju gradjevinskih dozvola, koju je uradio NALED, navodi se da većina lokalnih samouprava uspeva da poštuje zakonske rokove i pozitivno odgovori na zahteve, ali ima i onih koji zaostaju za prosekom pa se tako na začelju liste nalaze gradovi Beograd, Novi Pazar i Niš i opštine Novi Beograd, Čukarica i Zemun sa visokim procentom odbačenih zahteva.

„NALED je kao učesnik u izradi Zakona o planiranju i izgradnji i softvera za elektronske gradjevinske dozvole, tokom prethodne dve godine u saradnji s Ministarstvom gradjevinarstva organizovao obuke za 5.000 službenika. Kako bismo nastavili podršku, 28. marta organizovaćemo info dan za sve lokalne samouprave koje nailaze na probleme u sprovodjenju objedinjene procedure i žele da uhvate korak s najboljima“, kazao je predsednik NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam Gojko Vrcelj.

Analiza je pokazala da je, kada se posmatra brzina izdavanja dozvola u 2018. godini, najefikasnija bila opština Novi Kneževac koja taj dokument izdaje u proseku za jedan radni dan, uz Čačak i Kikindu (tri dana).

Istovremeno, Beograd i Novi Sad izdvajaju se kao najsporiji među gradovima u izdavanju gradjevinskih dozvola sa prosečnih 27, odnosno 25 radnih dana, dok je opštini Bela Crkva potrebno skoro dvostruko više.

Iz NALED-a navode da ti podaci utiču i na slabiji rezultat i probijanje zakonskih rokova kada se posmatra republički prosek.

Podseća se da zakon propisuje rok od 25 dana za izdavanje lokacijskih uslova, dok je prosek na nivou cele Srbije 28 dana.

Istovremeno, za dobijanje gradjevinske dozvole rok je pet dana, ali je republički prosek osam, dok je kod izdavanja upotrebne dozvole prosečno vreme sedam dana, a zakon propisuje pet.

Iz NALED-a podsećaju i da je efikasnost procedure izdavanja gradjevinskih dozvola jedna od 10 kategorija koje ocenjuje Duing biznis (Doing business) izveštaj Svetske banke, a uspešnost zemalja zavisi od uslova poslovanja u glavnim gradovima.

Na listi za 2019. Srbija je pala u ovoj kategoriji sa 10. na 11. mesto u svetu i iako to i dalje predstavlja izuzetan rezultat postoji bojazan da bi moglo da dodje do većeg pada u narednom izveštaju zbog čega je potrebno podržati Beograd da unapredi svoje procese i procedure, navedeno je u saopštenju.

Savez za imovinu i urbanizam NALED-a će se, kako je naglašeno, fokusirati na dalju reformu katastra u domenu pojednostavljenja poreskih prijava, kao i na unapredjenje postupka priključenja na struju i izvršenja ugovora što su dve oblasti koje meri Duing biznis gde Srbija najviše zaostaje za dobrom poslovnom praksom.

Dodaje se da je cilj i unapređenje postupaka komasacije, restitucije, konverzije i eksproprijacije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.