Napad na vaterpoliste osuđen i u Hrvatskoj 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Bivši vaterpolista i prvi čovek hrvatskog saveza Bukić, u saopštenju za javnost najoštrije je osudio incident u Splitu, prenosi Radio televizija Srbije (RTS). Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv, istakao je Bukić. „Ispred Hrvatskog vaterpolo saveza i u svoje lično ime, najoštrije osuđujem incident koji se dogodio na splitskoj rivijeri, a u kojem su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde.

Svaki čin nasilja, ikada, igde i prema bilo kome je jednostavno neprihvatljiv“, naveo je Bukić, On je ukazao je da u Regionalnoj vaterpolo ligi, u 11 sezona koliko se odvija ovo takmičenje, nikada nije bilo nikakvih incidenata niti napada na sportiste. Dodao je da je do napada došlo na javnom prostoru u gradu, daleko od sportskog borilišta i u slobodno vreme sportista.

„Ono čemu se iskreno i duboko nadam je da ovaj incident neće uticati na do sada korektne odnose između svih učesnika Regionalne lige, svih klubova i saveza, kao i na sam projekat zajedničkog sportskog takmičenja koji se do sada pokazao vrlo uspešnim za sve njegove učesnike“, naglasio je Bukić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Napad na beogradske vaterpoliste osudio je i Vili Marinić, sekretar vaterpolo kluba Mornar, protiv koga je Crvena zvezda večeras trebalo da odigra utakmicu u Splitu. „Naš klub oštro osuđuje svaku vrstu nasilja, kako na sportskim borilištima, tako i izvan njih, a samim tim i ovaj napad“, istakao je Marinić i naglasio da mu je žao što je došlo do ovakvog incidenta. Hrvatski olimpijski odbor osudio „huliganski čin“ Predsednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša saopštenjem je reagovao na napad i istakao da najoštrije osuđuje „ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze“.

„U ime Hrvatskog olimpijskog odbora i celokupne hrvatske sportske porodice najoštrije osuđujem ovaj huliganski čin koji sa sportom nema nikakve veze. Napad na sportiste iz druge države, koji su samo došli na izvršavanje klupskih obaveza, nikako ne ide u istu rečenicu sa Splitom kojeg nazivamo i ‘najsportskijim gradom na svetu'“, naveo je Mateša.

„Krajnje je vreme da nadležne državne službe i institucije počnu rigorozno sprovoditi zakonske akte protiv huliganizma u sportu i oko sporta, jer ovakvi ispadi bacaju ogromnu mrlju na Hrvatsku kao svetski prepoznatljivu sportsku i turističku destinaciju“, navedeno je u saopštenju Hrvatskog olimpijskog odbora.

Napad na srpotiste iz Srbije osudili su i mediji. Tako Jutarnji list prenosi da se u Splitu dogodio „sramotni napad“ koji je završen otkazanom utakmicom. Jutarnji piše da je oko 13,40 na splitskoj rivi došlo je do incidenta koji samo pukom srećom nije završio s težim posledicama osim jednog skoka u more. Jedan od čitalaca ovom listu poslao je slučajno snimljenu fotografiju, a Jutarnji ističe da se po tim fotgrafijama jasno može zaključiti kako ovaj napad nije bio spontan već pripremljen.

Povezani tekstovi