Naredne nedelje Srbija dostiže tri miliona datih vakcina 1Foto: Beta/Emil Vas

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kazao je večeras da je u Srbiji dato preko 2,9 miliona vakcina, da će 12.000 građana sutra dobiti pozive za imunizaciju prvom ili drugom dozom, kao i da očekuje da će Srbija dostići tri miliona datih doza tokom predstojeće nedelje.

On je za Radio-televiziju Srbije naveo da je do sada 1,1 miliona građana dobilo obe doze medicinskog sredstva, odnosno da je 950.000 njih imunizovano, što znači da je od prijema druge vakcine prošlo više od tri nedelje.

Najbolje rezultate u vakcinaciji imaju veliki gradovi poput Beograda, Novog Sada, Niša i Užica, dok se na dnu liste nalazi Tutin, sa jedva šest odsto stanovnika koji su primili vakcinu, a slede Lajkovac, Bujanovac i Novi Pazar, gde se broj koji su primili makar jednu dozu vakcine kreće između 11 i 12 odsto.

„Očigledno je važno da se lokalne saouprave uključe u proces imunizacije, jer će od njih zavisiti uspeh vakcinacije“, kazao je Jovanović.

Direktor Kancelarije za eUpravu je najavio da će sutra u Srbiju doći još 106.000 doza Fajzerovaih vakcina, koji će početi da se daju već u utorak.

Komentarišući medijske navode, da pojedine inostrane turističke agencije nude ture putem kojih strani državljani mogu da se vakcinišu u Srbiju, Jovanović je rekao da je u pitanju „internet prevara“.

„Jedini način za vakcinaciju stranih državljana je prijava putem portala eUprave. Iako smo od početka dozvolili (da se i oni prijave), oni će se vakcinisati kad prvo naši građani, koji su u fokusu, završe svoju vakcinaciju. Nema mogućnosti da se preko bilo koje agencije zakaže vakcinacija“, kazao je Jovanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Naredne nedelje Srbija dostiže tri miliona datih vakcina”

    • Apsolutno. Ni ne vode računa šta ko priča, pa sami sebe demantuju.

      1,1 milion revakcinisanih je 2,2 miliona doza, što bi značilo da je još 700.000 primilo prvu dozu, a taj broj je daleko manji, i on se ne povećava značajno (nije veći od 500.000).

    • To sa onih dva miliona i petsto hiljada što su podelili bratskim republikama.

  1. Kako onda objasniti najvecu incidenciju novoobolelih u Evropi? Naravno da lazu jer su od samog pocetka pred izbore 21.juna lagali i to cine neprekidno!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.