Narodnom pozorištu hitno potrebno renoviranje 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina, list „Mali žurnal“ je pisao o renoviranju koje je hitno potrebno Narodnom pozorištu u Beogradu.

„Gospodin Bukavac, arhitekta, koji je izvršio pregled zgrade Narodnog pozorišta, utvrdio je da je zgrada Narodnog pozorišta postala neupotrebljiva i da mora da se opravlja“, piše Mali žurnal.

Kako saznajemo iz ovog članka, u proteklih deset godina pre ovog pregleda, vršeni su pregledi zgrade i uvek je konstatovano da Narodno pozorište mora da se renovira.

Međutim, ovaj put je naložena hitna popravka i radi udobnosti publike, ali i radi bezbednosti svih koji u njemu borave.

Narodnom pozorištu hitno potrebno renoviranje 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

„Pri ovome novome pregledu, konstatovano je vrlo rđavo stanje cele pozorišne zgrade. Celokupna konstrukcija je drvena i dotrajala. Takva konstrukcija može da traje najviše 15 godina. Za to vreme ako je izložena vazduhu, mora da oseti štete od vazduha i da na kraju krajeva postane neupotrebljiva“, navodi list.

Dodaje se i da je za poslednje tri godine pozorište izgubilo sve svoje akumulatore za čuvanje rezervne struje.

Zbog toga se nekoliko puta dešavalo da se svetlost ugasi i da publika ostane u mraku.

Pored ovih nedostataka, pod pozorišta je potpuno istrulio i sedišta konstantno padaju, a izdale su ih i peći za grejanje.

Iz ovih razloga „uprava Narodnog pozorišta je tražila od ministra prosvete odobrenje i kredit za opravku pozorišne zgrade“.

„Ako bi se ova zgrada porušila, i na istom zemljištu htelo da se podigne novo pozorište, došlo bi se pred nemogućnost da se ovo dobro izvede. Zemljište, na kome se nalazi današnja zgrada, uzano je, a za novo, moderno pozorište, treba mnogo više mesta“, navodi sagovornik Malog žurnala.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Narodnom pozorištu hitno potrebno renoviranje”

  1. Hitno vam je u BG potrebno renoviranje mozga , pa mi u Kraljevu nemamo nikakvo pozorište na 150000 ljudi. Neka šupa iza jedne birtije se tako naziva. Znači vi da renovirste dvadeset šesto pozorište a ostatku Srbije šatre.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.