Ne davimo Beograd podržao protest protiv izgradnje malih hidroelektrana 1Arhiva

Oni su pozvali Beograđane i Beograđanke da se pridruže ovom protestu u borbi za reke, vodu, zdravlje i bezbednost i pokažu solidarnost sa grupom “Odbranimo reke Stare planine” koji su organizatori skupa, ali i ljudima iz Sirogojna, Zlatibora, Kokinog broda, Gledićkih planina, Resavskog kraja, Knjaževca, Nišavskog okruga, Raške, Valjeva, Kraljeva ili Kamene gore.

„U svim ovim regijama, ali i na drugim mestima na preko 850 lokacija, reke su u opasnosti od cevi i betona, a život kako ptica, riba i životinja, tako i ljudi, ugrožen je zarad profita male grupe ljudi bliskih vlastima“, ističe se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

U nedelju će se na protestu na Studentskom trgu naći i predstavnici i predstavnice 9 lokalnih grupa okupljenih oko Građanskog fronta, iz isto toliko gradova Srbije i zajedno će poručiti da nećemo dopustiti ekocid nad rekama i vodama Srbije.

Pored Ne davimo Beograd, podršku su najavili Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Samo lokalno iz Bečeja, Naš grad – Naša stvar iz Zrenjanina, Slobodno Pančevo, Lokalni front iz Valjeva i Biro za društvena istraživanja BIRODI.