Nejasna uloga javnih servisa 1Foto: Stanislav Milojković

Ovo je zaključak je okruglog stola „Javni medijski servis u Srbiji – finansiranje, upravljanje i regulacija“, održanog u Beogradu.

U konstruktivnoj raspravi, ustanovljene su oblasti u kojima je moguće unaprediti stanje, poput doslednije primene i poštovanja postojećih zakona, jačanja uređivačke autonomije, transparentniji izbora čanova regulatornih tela i nadzornih organa i jasnije definisanje njihovih ovlašćenja.

Direktorka Centra Evropske unije za odnose sa članicama u centralnoj i istočnoj Evropi Radka Bečeva predstavila je uporedna regionalna i evropska iskustva u regulaciji rada javnih servisa, dok je o podeli upravljačkih ovlašćenja u RTS govorio predsednik Upravnog odbora te kuće Vladimir Vuletić.

Skupu se nisu odazvali predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije. Cilj projekta podrške Evropske unije javnim medijskim servisima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji je da doprinese njihovim reformama i profesionalnom razvoju, kako bi se podstakla produkcija pluralističkog, nezavisnog i verodostojnog programskog sadržaja. Korisnici projekta su i parlamentarna tela nadležna za medije, regulatorne agencije, upravna tela javnih medijskih servisa i medijska udruženja, navodi se u saopštenju.

Projekat sprovode Međunarodna federacija novinara (IFJ), sa Evropskom unijom za radiodifuziju (EBU), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Javnim servisom Austrije (ORF), Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) i Evrovizijskom razmenom vesti za jugoistočnu Evropu (ERNO).