Foto: Stefana Savić (Arhiva)

Nepoklapanje školskog kalendara sa školama u Vojvodini, koji je višegodišnja praksa, ove godine primetno je i u kalendarima rada za osnovne i srednje škole u ostatku Srbije. Podsetimo, za osnovne škole petak, 9. novembar bio je neradni zbog jesenjeg raspusta, koji, međutim, nije važio u srednjim školama.

Nova nelogičnost je što je ponedeljak, 31. decembar predviđen kao radni u osnovnim školama dok u srednjim školama tog dana počinje prvi deo zimskog raspusta. Na ovo, u najmanju ruku čudno rešenje nadležnima smo ukazali još letos, ali smo tada dobili odgovor da su „razlike moguće i da nisu neuobičajene“. Objašnjeno nam je da dva različita sektora rade kalendare za osnovnu i srednju školu, te da su razlike moguće zbog različite dužine trajanja školske godine. Ali početkom školske godine Ministarstvo prosvete je uputilo preporuku osnovnim školama da, ako žele, ne rade 31. decembra, uz uslov da taj dan nadoknade. Ukoliko osmoletke tako postupe, osnovci, kao i srednjoškolci praktično će praznovati od subote, 29. decembra do utorka, 8. januara 2019.

Što se tiče drugog dela zimskog raspusta, on za sve učenike traje od petka, 1. februara do četvrtka, 14. februara, a na njega se „naslanja“ Dan državnosti, pa će se đaci u školske klupe vratiti 18. februara, kada počinje drugo polugodište.

Đaci iz vojvođanskih škola zimski raspust će koristiti „u cugu“ od 24. decembra do 14. januara 2019. Za njih drugo polugodište počinje u utorak, 15. januara.