Nema pretpostavki za vakcinaciju tinejdžera 1Foto: Beta/Milan Obradović

Američka agencija za hranu i lekove dala je dozvolu za upotrebu vakcine Fajzer-Biontek među decom starosti od 12 do 15 godina, a isto bi mogla tokom narednih nedelja da učini i Evropska agencija za lekova (EMA), čime bi se otvorila mogućnost da Fajzerova vakcina počne da se daje i u Srbiji mlađim uzrasnim kategorijama.

Kako srpska regulatorna tela prate rad stranih agencija, zeleno svetlo koje bi EMA dala za upotrebu Fajzera među mlađima značilo bi da ista praksa može biti primenjena i u Srbiji, objasnio je za Danas profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu i član Stručnog komiteta za imunizaciju Dušan Popadić.

On međutim i dodaje da bi najbolje bilo da vakcinisanje najmlađih počne onog trenutka kada se značajan procenat odrasle populacije zaštiti vakcinom.

– U idealnim okolnostima prvo bi se vakcinisali svi do 40, pa do 30, pa do 20, pa do 15 godina… Ali da li će to tako biti, verovatno neće, nažalost. Ne mogu da predvidim kada će kod nas biti odobrena upotreba Fajzera za uzrast od 12 do 15 godina, kojom će brzinom ići vakcinisanje ove kategorije i kakav će biti odziv, ističe naš sagovornik

– Potpuno je u redu da sva deca budu vakcinisana jer deca uzrasta od 12 do 15 godina mogu da šire virus oko sebe pa čak i da se razbole. Srećom, retko kad se teško razboljevaju, pa je značaj vakcinacije ovog uzrasta pre svega u tome da se spreči prenos virusa, napominje Popadić.

FDA je dala dozvolu za proširenje starosnog uzrasta za davanje Fajzer-Biontek vakcine na osnovu podataka dobijenih u studiji kojom je bilo obuhvaćeno 2.260 ispitanika, a koja je pokazala da je vakcina bezbedna i efikasna za ovaj uzrast.

Fajzer takođe sprovodi ispitivanja za uzrast od pet do 12 godina, odnosno za uzrast od dve do pet godina, a očekuje se da započne i ispitivanje u uzrastu od šest meseci do dve godine.

Prema najavama iz Fajzera, rezultati ispitivanja među decom starosti do dve godine treba da budu predstavljeni do septembra. Profesor Popadić međutim napominje da ne očekuje da će ove studije biti brzo završene.

– Verujem da će biti potrebno mnogo više vremena da se završe te studije, odnosno da se dobije dovoljno veliki broj zaraženih u grupi koja je primila vakcinu i koja je dobila placebo. Ne može se očekivati da se rezultati dobiju podjednako brzo kao u periodu kada je bilo mnogo neimunizovanog stanovništva i kada se virus nesmetano širio. Kada je virus raširen u populaciji, brzo možete da vidite efekat vakcine, a kada imate malo neimunizovanih, potrebno je više vremena da se efekat pokaže, navodi profesor Popadić dodajući da će krajnji ishod ovih istraživanja verovatno biti takav da je vakcina „jednako efektivna i kod male dece“.

Po preporuci pedijatra

Prema Stručno metodološkom uputstvu, koje je izradio Batut, Fajzerova vakcina u Srbiji daje se starijima od 16 godina, s tim da tinejdžeri uzrasta 17 i 18 godina vakcinu primaju po preporuci pedijatra.

U Americi druga logika

Ono što trenutno vidimo jeste da imamo više vakcina nego zainteresovanih građana, kaže profesor Popadić. On objašnjava da vakcinacija mlađih ima smisla u situaciji kada postoji dovoljno vakcina, tako da se one mogu ponuditi svim koji žele da je prime, kao što je to trenutno slučaj u Americi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.