Nemačka nastoji da raščisti odnose sa Poljskom 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Nemačka nastoji da raščisti odnose sa Poljskom 2Poljski ambasador u Berlinu g. Lipski otputovao je juče iz Berlina u Varšavu i poneo sa sobom izvesne zahteve nemačke vlade upućene poljskoj vladi, piše list Pravda pre 80 godina.

Ovi zahtevi se odnose, prema obaveštenjima engleskih listova, na rešenje danciškog pitanja, na izgradnju jednog automobilskog puta kroz Koridor i na izvesne korekcije granica.

Prema engleskim listovima, ako Poljska ne bi prihvatila ove predloge Nemačka će energičnije nastupiti. Ujedno Nemačka je izrazila želju Poljskoj da pregovori između njih teku u duhu prijateljstva.

U slučaju da Poljska potpiše ugovor sa Engleskom o međusobnoj garanciji, Nemačka će to smatrati prekršajem nemačko-poljskog ugovora i otkazaće ga.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Za to vreme u Americi jedan bračni par je pokušao da organizuje nudističku svadbu, piše list Vreme.Nemačka nastoji da raščisti odnose sa Poljskom 3

Objavljeno je da će se u planinama oko Denvera obaviti jedno neobično venčanje.

Veliki broj reportera okupio se iz raznih krajeva Amerike da prisustvuje ovom senzacionalnom venčanju.

Mlada i mladoženja, američki nudisti, odlučili su da se venčaju potpuno nagi u jednom delu planina koje su pokrivene snegom i ledom.

U poslednjem trenutku sveštenik je naredio ovom bračnom paru da se pokrije kožama drivljih životinja.

U prisustvu novinara i filmskih reportera obavljeno je u jednoj pećini ovo neobično venčanje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.