Imunolog Dušan Popadić: Nepotrebna provera antitela pre vakcinacije 1Foto: Screenshot YouTube N1

Nema potrebne da građani koji budu primali treću dozu vakcine protiv kovida prethodno proveravaju antitela.

Ako osoba i dalje ima antitela nakon dve doze primljene vakcine, treća doza joj ne može škoditi. Jedino što može da se desi jeste nešto snažnija lokalna reakcija na vakcinu, kaže za Danas imunolog Dušan Popadić, član Nacionalnog stručnog tela za imunizaciju, koje je prošle nedelje dalo svoju preporuku u vezi sa primanjem treće doze vakcine protiv kovida.

Te preporuke podrazumevaju da treću dozu pre svega treba da prime određene grupe građana kao i da bi treća doza trebalo da bude RNK vakcina, što su Fajzer-Biontek i Moderna. Ipak, ovo su samo preporuke, što znači da svi ostali građani koji žele, mogu da prime treću dozu, kao i da ta treća doza ne mora biti RNK vakcina.

Doktor Popadić objašnjava da će ove preporuke početi da se primenjuju u praksi kada se za to stvore zakonski uslovi.

– Treba da se donese zakonska podlega koja će omogućiti davanje treće doze. Nacionalno telo je dalo svoje preporuke, a verovatno će Krizni štab i Vlada sada otvoriti mogućnost za davanje treće doze. Treća doza svakako se ne daje pre isteka šest meseci od primanja druge doze,  kaže sagovornik Danasa.

On navodi da je preporučeno da treća doza bude neka od RNK vakcina, zato što RNK vakcine i inače pružaju najbolju zaštitu i zato što do sada postoji najviše podataka o trećoj dozi ovih vakcina.

Treća doza vakcina počela je do sada da se daje u nekoliko zemalja sveta. Među prvima odluku o trećoj dozi doneli su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, gde je najveći deo stanovništva prvobitno primio Sinofarm vakcinu.

Doktor Popadić objašnjava da iz ovih zemalja za sada ne postoje objavljene studije o trećoj dozi vakcine. Kako navodi, postoji studija urađena na malom broju ispitanika koja je pokazala da treća doza povećava nivo antitela.

– Postoji manja studija, u kojoj je treća doza  davana pacijentima sa transplantiranim organima. Pokazalo se da je uglavnom treća doza bitno povećavala sadržaj antitela, dodaje dr Popadić. Član Nacionalnog tela za imunizaciju veruje takođe da prioritet i dalje mora biti da što veći broj građana primi prve dve doze vakcine.

– I dalje smatram da je to najvažnije. Prva i druga doza nas rešavaju bede, a treća  je za pojedine osobe višnja na šlagu,  zaključuje Popadić.

Pored Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, preporuke za treću dozu dao je i Izrael, gde je ona namenjena osobama sa oslabljenim imunim sistemom, kao i Turska gde bi treća doza trebalo da se daje zdravstvenim radnicima i starijima od 50 godina.

Istovremeno, američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči naveo je da će u Americi po svoj prilici prvi kandidati za treću dozu biti pacijenti koji su imali transplantacije, koji su prošli hemoterapiju zbog karcinoma, koji imaju autoimune bolesti…

Nacionalno telo za imunizaciju u Srbiji dalo je preporuku da treću dozu treba da prime osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi, stariji od 70 godina, stariji od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zatim zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, kao i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

Različiti podaci o efikasnosti

Američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči naveo je nedavno da studije pokazuju da je Fajzer vakcina efikasna 80 odsto u sprečavanju infekcije delta sojem, 88 u sprečavanju simptomatskog oblika bolesti i 96 odsto u sprečavanju hospitalizacije. Na drugoj strani, izraelsko ministarstvo zdravlja objavilo je da njihovi podaci pokazuju znatno smanjenje efikasnosti Fajzer vakcine, pre svega u sprečavanju infekcije. Prema poslednjim informacijama iz Izraela, Fajzer vakcina je bila 39 odsto efikasna u sprečavanju infekcije u periodu od 20. juna do 17. jula. Efikasnost ovog cepiva u sprečavanju teškog obolevanja i hospitalizacije ostala je međutim visoka i iznosi 90 odsto. Istraživači su upozorili i da ove procente treba uzeti sa rezervom jer je ispitivanje obuhvatilo manji broj ljudi koji su posmatrani u kraćem vremenskom periodu.

Đerlek: Građani hoće treću dozu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će Krizni štab razmotriti preporuke Nacionalnog tela za imunizaciju 1. avgusta. Prema njegovim rečima, ako preporuke budu usvojene, davanje treće doze moći će odmah da počne. „Mnogo građana se javilo koji hoće da prime treću dozu i to je za svaku pohvalu“, rekao je on za RTS.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Imunolog Dušan Popadić: Nepotrebna provera antitela pre vakcinacije”

  1. Danasnja vest u direktno.rs Farmakolog sa Medicinskog fakutleta u Beogradu Radan Stojanović, povodom eventualnog uvođenja treće doze vakcine protiv kovida, ističe da „treća doza nije treća sreća“ i da je on „u odsustvu jasnih dokaza da je neophodna ne bi nikom dao“.
    E zato narod nema poverenja, prica ko sta hoce.. Ne moze da se tvrdi nesto sto nije dokazano. Ovo sto radite je katastrofa

  2. Ma nije važno što nema velikih kontrolisanih studija. Važno je da mi to preporučima i da izgleda kao da znamo šta radimo.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.