Nezavisnost: RTV da prihvati zahteve građana za slobodno javno informisanje 1Foto:Radovan Balać

„Pokrajinski javni servis građana ne vidi građane na ulicama Novog Sada i drugih gradova u zemlji koji već nedeljama protestuju zbog zloupotreba političkih moćnika i gušenja institucija. Time ne samo da se stavlja u službu autokratske vlasti, već saučestvuje u urušavanju vladavine prava i samog demokratskog poretka“, ističe se u saopštenju.

Podsećaju rukovodstvo RTV-a da su građani vlasnici javnog servisa i da njima treba da polažu račune. Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’pozvao je sve zaposlene u javnom servisu da ne dozvole da po drugi put u dve decenije budu na stubu srama zbog snishodljivosti i nezakonitog delovanja rukovodećih struktura.

Takođe podsećaju da građani Vojvodine pre dve decenije izborili na ulici pravo na slobodno i nezavisno javno informisanje.

„Građani su ponovo na ulici, ispred zgrade RTV-a i nameravaju da to pravo povrate. Pozivamo zato zaposlene u RTV-u da postupe u skladu sa zakonom i prihvate zahteve građana koji traže da njihov javni servis prestane da deluje kao jedna od propagandnih platformi režima. Zaposleni u javnim servisima imaju posebnu odgovornost i obavezu da rade u skladu sa zakonima o javnim medijskim servisima i u skladu sa standardima profesije, jer njihov rad neposredno finansiraju građani. Poslušnički, neprofesionalni i neetički odnos prema javnom informisanju može imati pogubne društvene posledice, čemu svedoče događaji iz nedavne prošlosti“, navodi sindikat Nezavisnost.

Kako kažu, falsifikovanje stvarnosti, glorifikovanje vlastodržaca i ignorisanje građana i njihovih problema zapravo predstavlja kreiranje atmosfere za sukobe u društvu. Poručuju zato da svi u javnom servisu moraju biti svesni odgovornosti za destabilizaciju društva.

„Slugeranski odnos RTV-a prema aktuelnom režimu uspostavljen nakon političke čistke 2016. godine u kojoj su smenjeni profesionalni novinari i urednici. Ta čistka sprovedena je pod izgovorom „pada gledanosti“. Skoro tri godine kasnije pokrajinski javni servis beleži, međutim, najnižu gledanost od kada se sprovodi takvo merenje. Građani su time već pokazali da ne pristaju na poniženja političkih komesara u RTV-u, a sada u protestnim šetnjama poručuju i da su spremni da brane svoj javni servis od uzurpatora. I u tome imaju punu podršku našeg sindikata“, zaključuje se u saopštenju.