Novi štrajk u delu škola 1Foto: Stefana Savić

U delu osnovnih i srednjih škola u Srbiji časovi će sutra trajati po 30 minuta, jer sindikati obrazovanja treći put od početka ove školske godine organizuju protest, nezadovoljni predlogom platnih grupa i razreda.

Ni današnji pregovori, kojima je prisustvovao ministar prosvete Mladen Šarčević i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, nisu doveli do pomaka, a jedino je predloženo da narednom sastanku prisustvuju premijerka Ana Brnabić i predstavnici Ministarstva finansija.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, kaže za Danas da sindikati ne odustaju od zahteva za svi zaposleni sa sedmim stepenom stručnosti budu u 9-1 platnoj grupi, a ne samo nastavnici koji rade u otežanim uslovima, koji imaju zvanje i razredno starešinstvo, što predlaže država.

– Ako se uporedi predlog države sa onim što mi tražimo, potrebno 155 miliona dinara. Smatramo da ovde nije u pitanju novac – komentariše Janković.

Kako je Danas pisao, sva četiri reprezentativna sindikata donela su odluke o stupanju u zakonski štrajk od ponedeljak, 24. septembra, kako bi izvršili pritisak na resorna ministarstva. Prema planu MDULS-a, uredba o platnim grupama i razredima treba da bude usvojena do kraja septembra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Novi štrajk u delu škola”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.