Novopazarske mlade arhitekte tražile od gradske uprave da se struka pita 1Novi Pazar Foto: S. Biševac

Negodovanje građana izazvala je rekonstrukcija prostora oko čuvene „Pečurke“, kultnog sastajališta mladih Novopazaraca i jednog od simbola grada, na kojem se nalazi i Trg Srđana Aleksića.

Kamena „pečurka“ na tom mestu „nikla“ je pre četiri i po decenije. Od istog materijala  zidane su fontane, za koje nikada nije bilo dovoljno vode, a na kamenom popločanom prostoru hladovinu su pravile breze i topole. Vremenom, plato su počele da uzurpiraju terase ugostiteljskih objekata.

Pre skoro tri meseca, počela je rekonstrukcija. Planom je predviđeno da se sruše i uklone površine kamena i betona i da se prostor poploča granitnim pločama, a od istog materijala radiće se stepenište i ivičnjaci. Uklonjene su terase, posečene breze i počelo je popločavanje. Iz gradske uprave je objašnjeno da su breze posečene na predlog stručnjaka JKP „Gradska čistoća“ „breze nisu pogodne za gradsko jezgro, jer su šumsko drveće. Breze su izvor alergije i mnogo su teške za održavanje“, pa će breze zameniti katalpe „koje su pogodne za grad“.

Započeti radovi izazvali su reagovanje tridesetak mladih arhitekata iz ovog grada. Za njih je to „zapanjujuće rešenje“, pa su od Gradskog veća Novog Pazara zatražili očuvanje tog prostora u potpuno autentičnom obliku i bez seče „buketa breza“, koje su tu više od četiri decenije. Prvi put se arhitektonska struka organizovano oglasila  povodom nekog pitanja od javnog značaja za grad.

„Ovaj prostor, koji čini celinu sa kultnom Pečurkom, je druga vrsta nasleđa i identiteta Novog Pazara, njegovo moderno nasleđe. Ne zna se da li su ovim činom više poniženi građani ili arhitekte ovog grada. Građani, jer ih niko nije pitao da li žele da se ovaj epicentar grada menja, naročito uništavanjem zelenila, koje je u centru već bilo oskudno. Arhitekte, jer ih niko nije pozvao da doprinesu idejama na konkursu, što je normalna praksa u gradovima, kada se radi o sudbini ključnih centralnih prostora“ – stoji u apelu uz zahtev za očuvanje skulpture „Pečurke“ „u njenom autentičnom obliku – u originalnoj formi i obradi materijala od krupnog kamena i da u nepromenjenom stanju se zadrži što širi prostor oko nje, uključujući i dva drveta u betonskim žardinjerama.

Kao argumente naveli su, da svuda savremeni principi transformacije gradskih centara vode računa o značaju „kolektivne memorije“ grada, a prostor kakav je „Pečurka“ doprinosi identitetu grada.

„Sačuvajmo „Pečurku“ bez ikakvih intervencija (oblaganja,kopanja, dograđivanja, zasađivanja). Sada kada je prostor nepovratno izmenjen, ona ostaje da stoji kao spomenik jednog vremena, dokaz naše duge moderne tradicije“ – stoji na kraju apela novopazarskih mladih arhitekata. Inače, rekonstrukcija „Pečurke“ nije obuhvaćena projektom sređivanja tog platoa, ali je u planu i njeno „doterivanje“.

Radove izvodi novopazarsko preduzeće „Ukras“. U gradskom budžetu je, za ovu rekonstrukciju, planirano 17,6 miliona dinara. Interesantno je , da je tender za izbor izvođaća u otvorenom postupku obustavljen 4. aprila, jer „Ukras“ nije naveo rok za izvođenje radova. Dan nakon toga, lokalna samouprava je sprovela pregovarački postupak i toj kompaniji dodelila posao.