Obeleženo 145 godina od otkrića Pančićeve omorike 1Foto: NP Tara

„Biodiverzitet sliva reke Drine“, naziv je izložbe koja je otvorena 1.avgusta, na platou ispred Centra za posetioce na Mitrovcu na Tari, povodom 145 godina od otkrića Pančićeve omorike.

Izložba, koja se može pogledati u narednom periodu svakodnevno od 9 do 18 časova, nastala je u okviru realizacije projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“. Sprovode ga JP „Nacionalni park Tara” i JP „Šume Republike Srpske”, uz podršku resornih ministarstava i zavoda za zaštitu prirode, instituta, fakulteta i ekoloških organizacija.
Pančićeva omorika (Picea omorika) je jedinstvena vrsta četinara, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt.

Ime je dobila po najpoznatijem srpskom botaničaru Josifu Pančiću, koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine u selu Zaovine.
Prirodna staništa Pančićeve omorike danas se prostiru na uzanom području oko srednjeg toka reke Drine, sa obe strane između Višegrada i Bajine Bašte, i na nekoliko izolovanih lokaliteta – jugoistočno od Ustiprače, jugozapadno od Foče i u blizini manastira Mileševa kod Prijepolja.

Danas je omorika, kako ističu u NP Tara, ugrožena najviše zbog klimatskih promena, te se može desiti da za pedesetak godina ona potpuno nestane. Kako bi se sačuvala ova svetska retkost, ali i druge ugrožene vrste sliva Drine, pokrenut je navedni prekogranični projekat, u okviru IPA programa, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

Tokom njegovog sprovođenja precizno će biti mapirana staništa omorike i njihovo trenutno stanje i obavljene analize genetskog materijala na svim lokalitetima u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. To će omogućiti da se realno sagleda situacija, planiraju mere i aktivnosti na ukupno 20 staništa Pančićeve omorike – na području šest opština na dve strane Drine (Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča).

Realizaciju projekta prate i brojne obrazovne i promotivne aktivnosti sa ciljem da se javnosti, pre svega mladima iz ovih šest opština, ukaže na ukupno bogatstvo i biološku raznovrsnost sliva Drine i njihov značaj kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.