Obeleženo 145 godina od otkrića Pančićeve omorike 1Foto: NP Tara

Izložba, koja se može pogledati u narednom periodu svakodnevno od 9 do 18 časova, nastala je u okviru realizacije projekta „SAVE – Očuvanje jedinstvene biološke raznolikosti u slivu Drine“. Sprovode ga JP „Nacionalni park Tara” i JP „Šume Republike Srpske”, uz podršku resornih ministarstava i zavoda za zaštitu prirode, instituta, fakulteta i ekoloških organizacija.
Pančićeva omorika (Picea omorika) je jedinstvena vrsta četinara, endemit Balkanskog poluostrva i tercijerni relikt.

Ime je dobila po najpoznatijem srpskom botaničaru Josifu Pančiću, koji ju je otkrio na planini Tari 1875. godine u selu Zaovine.
Prirodna staništa Pančićeve omorike danas se prostiru na uzanom području oko srednjeg toka reke Drine, sa obe strane između Višegrada i Bajine Bašte, i na nekoliko izolovanih lokaliteta – jugoistočno od Ustiprače, jugozapadno od Foče i u blizini manastira Mileševa kod Prijepolja.

Danas je omorika, kako ističu u NP Tara, ugrožena najviše zbog klimatskih promena, te se može desiti da za pedesetak godina ona potpuno nestane. Kako bi se sačuvala ova svetska retkost, ali i druge ugrožene vrste sliva Drine, pokrenut je navedni prekogranični projekat, u okviru IPA programa, koji se finansira iz pretpristupnih fondova EU.

Tokom njegovog sprovođenja precizno će biti mapirana staništa omorike i njihovo trenutno stanje i obavljene analize genetskog materijala na svim lokalitetima u zapadnoj Srbiji i istočnoj Bosni. To će omogućiti da se realno sagleda situacija, planiraju mere i aktivnosti na ukupno 20 staništa Pančićeve omorike – na području šest opština na dve strane Drine (Bajina Bašta, Srebrenica, Milići, Rogatica, Višegrad i Foča).

Realizaciju projekta prate i brojne obrazovne i promotivne aktivnosti sa ciljem da se javnosti, pre svega mladima iz ovih šest opština, ukaže na ukupno bogatstvo i biološku raznovrsnost sliva Drine i njihov značaj kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.