– Cilj misije je da se Prelaznom nacionalnom savetu daju saveti pre svega tehničke, logističke i organizacione prirode da bi se ojačala zaštita civilnog stanovništva i poboljšala raspodela humanitarne i medicinske pomoći – rekla je zamenica portparola Ministarstva inostranih poslova Francuske Kristin Faž, izvestila je Beta. Prema rečima portparola francuske vlade Fransoa Baroena, u Libiju će otići manje od deset francuskih oficira. Francuski predsednik Nikola Sarkozi sastao se juče sa prvim čovekom Prelaznog nacionalnog saveta Mustafom Abdeldžalilom sa kojim je razgovarao trenutnoj situaciji u Libiji, mesec dana od početka vazdušnih napada.

U međuvremenu, ministar inostranih poslova Libije Abdul Ati al Obeidi rekao je da je vlast spremna da razmotri formiranje prelazne vlade pre održavanja izbora šest meseci po okončanju sukoba, piše Gardijan.

– Libija bi mogla da održi slobodne izbore pod nadzorom Ujedinjenih nacija u roku od šest meseci od kraja sukoba u zemlji – izjavio je Obeidi za britanski list. Obeidi je preuzeo funkciju od Muse Kuse koji je prošlog meseca napustio vladu u Tripoliju. Novi šef libijske diplomatije je takođe kazao da bi pregovori o reformama uključili i pitanje da li bi Gadafi trebalo da ostane na vlasti ili da ode u penziju.

– Sve opcije će se naći na stolu – rekao je Obeidi u izrazito pomirljivom tonu, navodi Gardijan.