Foto: Stefana Savić

Ona je rekla da školske uprave intenzivno prave rasporede obuka i da će oni biti poznati najkasnije do kraja iduće nedelje. Todorović je istakla da će obuke za primenu novih nastavnih programa proći nastavnici matematike, srpskog jezika i biologije koji će od jeseni predavati učenicima petog razreda, kao i profesori gimnazija svih predmeta koji će predavati đacima prvog razreda. Obuka traje dva dana, a nastavnici će imati i dodatnih osam sati on-lajn obučavanja, što je, prema rečima naše sagovornice, dovoljno da se upoznaju sa novinama u nastavnim programima koji su orijentisani na ishode i da im se ukaže na metode rada koje bi trebalo da primenjuju u učionici.

Ona podseća da su lane obuke bile organizovane za nastavnike tehnike i tehnologije, informatike i fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i najavljuje da će na red doći i nastavnici drugih predmeta. Tokom ove godine planirana je obuka 25 odsto nastavnika u Srbiji, a kroz nju su tokom aprila i maja prošli učitelji koji od jeseni „uzimaju“ prvake.

Komentarišući kritike dela prosvetnih radnika što se obuke sprovode tokom letnjeg raspusta, Todorović podseća da se vodilo računa da godišnji odmori za nastavnike počinju oko 10. jula i traju skoro do 20. avgusta. Navodi da zbog završetka školske godine i predstojećeg završnog ispita obuke nisu mogle da budu realizovane u prethodnom periodu.

Brnabić u Naučno-tehnološkom parku

Beograd – Premijerka Ana Brnabić inicirala je sastanak predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, sa jedne strane, i start-ap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme sa druge strane, kako bi razmotrili načine za saradnju u cilju masovnije proizvodnje rešenja koje start-ap i inovacione kompanije razvijaju i podrške u nalaženju tržišta, saopštila je Vlada Srbije. Kako se dodaje, prvi u nizu sastanaka održan je juče u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, a cilj sastanka je bio da Brnabić od predstavnika privrede čuje na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta start-ap kompanija.