Od pedofilije do bogaćenja episkopa 1Foto: SPC

Takođe, upoznat sam sa slučajevima pedofilije i seksualnog zlostavljanja, zloupotrebom službenog položaja od strane pojedinih episkopa. Upoznat sam sa stanjem organizovanog kriminala, nenormalnog bogaćenja episkopa i klirika, posedovanja privatnih firmi u zemlji i inostranstvu, mnoštva nekretnina stečenih novcem na sumnjiv način. Zbog nenormalne situacije u SPC, pošteni klirici su progonjeni, maltretirani, što je uništilo mnoge porodice, dovelo do fizičkih i mentalnih bolesti, koje su neke doveli i do samoubistva. Neki su i ubijeni, kao bogoslov Milić Blažević… O svemu tome saznanja ima i policija, ali zbog ogromnog uticaja crkve, niko ništa ne sme da preduzme.

Ovo je samo deo izjave jednog od 40 sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji će svedočiti pred sudom u Londonu upravo u procesu protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog zlostavljanja, a u koju je Danas ekskluzivno imao uvid.

Sud u Londonu nedavno je overio tužbe šest osoba koje tvrde da je nekoliko sveštenika SPC vršilo seksualno zlostavljanje, pa bi suđenje uskoro trebalo da počne. Prema tvrdnjama oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali je šest tužitelja – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg bogoslova Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, pošto smatraju da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima. Kako je Danas nedavno pisao, u pripremi je još 30 tužbi protiv SPC zbog pedofilije i seksualnog nasilja, ali i brojne tužbe koje se odnose na druga krivična dela koja su navodno počinili predstavnici SPC.

Bojan Jovanović, sveštenik i jedan od tužitelja, još je 2015. godine javno progovorio da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Takođe, majka bogoslova Milića Božinovića tvrdi da je njen sin ubijen u manastiru u Šekovićima nakon što je odbio Kačavendu, a ne da se ubio aktivirajući bombu. Podsetimo i na slučaj vladike Eparhije vranjske Pahomija Gačića, koji je optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za Vranjske novine da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

Nažalost, list Danas i dalje ne uspeva da dobije komentar iz SPC povodom ovih tužbi.