Foto: EPA-EFE TAN KAIXING

Iako je epidemija gripa u Srbiji i regionu u uzlaznoj putanji, lekari KBC u Gračanici kažu da na osnovu pojedinačnih slučajeva respiratornih infekcija, ne mogu govoriti o epidemiji. Za razliku od Gračanice Iz Infektivne klinike u Prištini je za RTK2 rečeno da je od posledica gripa u sredu preminula jedna osoba. Dr Hamdi Ramadani ističe da niko od težih slučajeva na ovoj klinici nije vakcinisan, iako su vakcinacija i imunizacija glavni vidovi prevencije, preneo je RTK2.

„Vakcina protiv gripa je besplatna i spada u primarnu zdravstvenu zaštitu. Nažalost, ove godine smo imali tri slučaja sa smrtnim ishodom, a u sredu i četvrti“, rekao je Ramadani. Infektolog Nderim Hasani naglašava da je smrtnost nastupila kod hroničnih bolesnika i dijabetičara.

„U devet slučajeva starost obolelih je od 50 godina naviše, u šest slučajeva od 40-50 godina, imamo i tri bebe od 9 i 12 meseci. Dakle epidemija gripa je obuhvatila sve uzraste i polove“, rekao je on.

Ovaj infektolog podseća da se bolest razvija brzo, a počinje groznicom i temperaturom do 40 i ona varira, manifestuju se u vidu glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima, povraćanja, drhtavice, a nekoliko pacijenata je imalo ozbiljnijih problema sa teškom plućnom infekcijom.

Prema informacijama iz KBC u Gračanici, broj obolelih ne ukazuje na epidemiju, ali zabeleženi su slučajevi sa simptomima sličnim gripu. U slučaju da epidemija nastupi, najugroženije kategorije biće starija lica i odojčad.

Povezani tekstovi