Foto: Miljan Perunović

U organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i međunarodne organizacije „BirdLife International“, biće organizovani izleti posmatranja ptica 1. i 2. oktobra, od krajnjeg severa pa do juga zemlje.

U Srbiji Evropskim vikendom posmatranja ptica 2016. koordiniše Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Ornitolozi ovog društva posetiocima će otkriti zanimljive činjenice o seobi ptica i upoznati ih sa opasnostima koje im prete tokom putovanja. Biće organizovani izleti posmatranja ptica na 27 lokaliteta širom zemlje: Deliblato, Bački Petrovac, Novi Sad, Knić, Bela Crkva (Labudovo okno), Bečej, Sremska Mitrovica, Veliko Gradište, Nacionalni park „Tara“, Palić, Sremski Karlovci, Bačka Topola, Taraš, Kanjiža, Beograd (Beljarica i Veliko ratno ostrvo), Ovčar Banja, Vršac, Mokrin, Bačka Palanka, Popovica (Fruška gora), Novi Bečej, Hajdukovo i Melenci.

Posetioci izleta moći će da uživaju u posmatranju ptica, dobiju informacije o njima, kao i da razmene svoja znanja o pticama selicama i njihovim selidbenim putevima. Izleti će biti vođeni od strane ornitologa i iskusnih posmatrača ptica. Cilj Evropskog vikenda posmatranja ptica jeste da se građani upoznaju sa čudesnim fenomenima ptičijih seoba, ali i njihovim potrebama na gnezdilištima, selidbenom putu i u oblastima gde provode zimu.

– Prošle godine četrdeset i jedna država u Evropi i Centralnoj Aziji učestvovala je u organizaciji 1.093 događaja, sa više od 32 hiljade ljudi koji su izašli da posmatraju i pomognu u brojanju ptica. Tada ih je registrovano više od pet miliona. Studija sprovedena od strane BirdLife International, objavljena 2015. godine, pokazuje da krivolovci u području Sredozemlja svake godine ubiju oko 25 miliona ptica. Krivolov je prisutan i u Srbiji i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kroz svoj tim za borbu protiv krivolova odlučno je u nameri da to spreči. U 2016. događaj je koordinisan od strane BirdLife Švajcarska, koja ima ulogu evropskog Centra za obradu podataka, koji su sakupljeni u svim zemljama učesnicama, objašnjava Marko Šćiban iz DZPPS.