Novi Sad: Održan protest građana “Odbranimo parkić” 1Foto: G. N.

I druge sugrađane su došli da podrže akciju kojom žele da spreče izgradnju podzemnih garaža zbog kojih bi po urbanističkom planu bilo posečeno 15 stabala i bilo bi uklonjeno i postojeće dečje igralište.

Novi Sad: Održan protest građana “Odbranimo parkić” 2
Foto: G. N.

Takođe, organizatori su pozvali građane da u što većem broju dođu sutra, u četvrtak, 23.maja u 9 sati ujutro u Plavu salu Skupštine grada na zakazanu sednicu na kojoj će se raspravljati o urbanističkom planu pred Komisijom za planove.

Izgradnja garaže planirana je samo za potrebe nove zgrade suda koja će se graditi na uglu Stražilovske i Maksima Gorkog, a planirano je ukupno 110 parking mesta samo za potrebe budućeg suda, a ne javna garaža.

Dimitrije Nikolić, sa Departmana za arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka i predstavnik stanara, istakao je obraćajući se okupljenima da su peticiju, kao i zvanične primedbe Komisiji za planove podnele stambene zajednice Radničke 13, 15, 17 i 19 i Maksima Gorkog 8, 8a, 8b, 8c, 10 i 12, odnosno stanovnici 250 stanova koji koriste ovo dvorište.

Novi Sad: Održan protest građana “Odbranimo parkić” 3
Foto: G. N.

– Ništa ne može da zameni ova stabla jer svi znate da im je bilo potrebno više od 30 godina da ovoliko narastu. Na garažama se može saditi trava i neko nisko rastinje, i to se ne može porediti sa ovim što sada imamo. Svakako, pošto predviđaju ulaz u podzemne garaže iz Stražilovske ulice, je i to vrlo problematično jer je saobraćaj već sada gust na ovim rakrsnicama i sigurno bi bilo problematičnih zastoja i zbog ulazaka u garaže”, obrazložio je Nikolić samo deo problema koji bi nastali izgradnjom podzemnih garaža.

Istakao je da su uspeli za kratko vreme da dobiju i stručno mišljenje Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji o izmenama plana nije bio konsultovan od strane urbanista, a i ranije su se zalagali za očuvanje ovog parkića.

Deca u akciji

Maja Bolehradski je okupljenim komšijama predstavila šta je sa decom “iz kraja” uradila za ovu akciju: Napravljeno je nekoliko EKO panoa koje su deca zakačila za stabla kojima preti seča, sa značajnim porukama koliko znači zelenilo za životnu sredinu. Deca su na kraju akcije delila i flajere sa porukom “Mi deca stavljamo zelenu tačku na kraju svih priča odraslih”.