Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Takmičari su došli iz različitih država regiona. Najveseliji su bili mališani iz Splita, Kosovske Mitrovice, Novog Pazara, Visokog, Podgorice, Herceg Novog, Mostara, Banja Luke i mnogih drugih gradova, koji su se zajedno sa vršnjacima iz sedamdeset mesta iz Srbije okitili odličjima. Tako je među pobednicima i mali Danilo iz Minhena, koji je osvojio zlatnu medalju u disciplini brzog računanja napamet. Mališan iz Mađarske, Cseri Csombor, mogao je da prati program na maternjem jeziku, jer je oficijalni program vođen na više jezika.  

Takmičenje se sastojalo iz dva dela, prvog, na kojem su deca  rešavala zadatke na papiru – 120 zadataka za 12 minuta, i drugog, takzvanog Anzan takmičenja gde učesnici posmatraju ekran na kojem se emituju brojevi brzinom od 500ms i manje. 

Najimpresivniji disciplina je takozvani Dual Anzan – gde učesnici posmatraju ekran podeljen na dve celine,koje emituju različite zadatke – tako da su mališani radili dve radnje istovremeno. Zanimljiv podatak je taj da su se upravo u ovoj  disciplini takmičila deca svih uzrasta istovremeno – oni od 4.godine sa onima od 12.godina, a pobenik je šestogodišnji dečak iz Beograda.

Čast da otvori Olimpijadu pripala je atašeu za kulturu ambasade Japana u Srbiji, Jukini Gonda, pomoćnici ministra prosvete, Gabrijeli Grujić i Predsedniku SO Zemun, gospodinu Nenadu Vranjevcu, pokrovitelju manifestacije. 

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika. 

Učesnici današnje Olimpijade dokazali su da jesu deca koja menjaju svet – naši budući programeri, inženjeri, lekari i ljudi od nauke. Posmatrači su ostajali bez daha gledajući male ljude koji poseduju veštine budućnosti 21. veka.