Održana promocija Pretraživača kulturnog nasleđa Srbije 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

U pitanju je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije koji je pokrenulo Ministarstvo, uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija, sa ciljem da se najširoj javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasleđu koje se čuva u našim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika kulture. navodi se u saopštenju.

O njemu su govorili: ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbije Željko Vujinović, viši savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Svetlana Jovanović i pomoćnik ministra kulture za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva dr Dejan Masliković.

„Kao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasleđa i mapiranje spomenika i ustanova kulture Republike Srbije, Pretraživač garantuje verodostojnost obrađenih podataka koji su rezultat stručne obrade zaposlenih u ustanovama kulture, i omogućuje korisnicima da se unošenjem ključne reči, na jednom mestu, dobiju osnovne informacije o traženom pojmu“, rekao je ministar. „Ovo je veliki iskorak za ustanove kulture i kulturnu politiku koju vodi ova Vlada, i ovo Ministarstvo“, dodao je on.

Zahvaljujući ovom projektu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji biti predstavljena na jedinstvenom portalu i na tri adrese – kultura.srb, kultura.rs, i culture.rs.

Pomoćnik ministra Dejan Masliković, izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatom ovog projekta, jer prema njegovim rečima, Pretraživač kulturnog nasleđa ne nudi samo predstavljanje naših kulturnih vrednosti već nudi edukaciju, privalači novu publiku i stvara nove usluge.

Ovaj pretraživač građanima stavlja na uvid sve ono što je najdragocenije u našim ustanovama kulture. Izborili smo se da kultura bude prepoznata kada je digitalizacija u pitanju kao jedan od najznačajnijih segmenata države, i da postanemo prioritet kada je u pitanju dodela resursa“, rekao je Masliković.

Prema njegovim rečima u nacionalnom Pretraživaču nalaze se i podaci iz Narodnog muzeja Republike Srpske, i ovom prilikom, izrazio je nadu da će Pretraživač doprineti objednjavanju svega onoga što čini naš nacionalni identitet na srpskom kulturnom prostoru.

Promociji su prisustvovali i predstavnici ustanova kulture, koji su se tom prilikom upoznali za mogućnostima Pretraživača. Prema njihovim rečima, Pretraživač može biti pokretač mnogih pozitivnih procesa kako u međuinstitucionalnoj saradnji, tako i u razumevanju i jačanju kulturnog identiteta, privlačenju nove publike i popularizaciji kulture i umetnosti u samom društvu.

Uspostavljanje ovakvih sistema, registratora, standardizacija, jeste pravi put ne samo u promovisanju srpske kulturne baštine već je i najbolji način da se odgovori na izazove koje nosi 21. vek“, rekla je Svetlana Jovanović naglašavajući da je digitalizacija jedan od najvećih prioriteta Vlade republike Srbije.

Generalni direktor kompanije Majkrosoft, Željko Vujinović se u svom obraćanju zahvalio na saradnji Ministarstvu kulture i informisanja i ukazao na nužnost digitalizacije u savremenom društvu.

Veoma smo zadovoljni što smo u Ministarstvu kulture i informisanje našli sagovornike koji su prepoznali značaj digitalizacije, i na koji način te savremene tehnologije mogu da doprinesu u tome da jedan nacionalni projekat ugleda svetlost dana“ i dodao je da će Majkrosoft, kao partner kompanija, u budućnosti nastaviti sa daljim radom na unošenju podataka u jedinstveni softverski sistem, koji se koristi svuda u svetu, a od sada i kod nas.

Ovo je dobar način da pokažemo šta naša zemlja ima, i da na ovaj način promovišemo srpsku kulturnu baštinu“, zaključio je Vujinović.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.