Održana tribina i predavanje o Nikoli Tesli u PTT muzeju 1Foto: Pixabay/ www_slon_pics

Tribina „Кultura putem pošte“ održana je večeras u Poštansko-telegrafsko-telefonskom muzeju (PTT muzeju) u Beogradu, povodom 165 godina od rodjenja srpskog naučnika Nikole Tesle.

Predavanje „Nikola Tesla i načelo harmonije u srpskoj kulturi“ održao je dr Predrag Milosavljević, docent na Učiteljskom fakultetu u Beogradu, medju čijim najznačajnijim naučnim radovima se nalazi i rad o geometrijsko-proporcijskim osnovama Teslinih rezultata istraživanja iz Кolorado Springsa.

Milosavljević je kazao da se ovo predavanje bavi odnosom srpskih naučnika prema načelu harmonije i samog Tesle, koji je, kako je naveo, 1919. godine ukazao da je njegov pristup i aparatura na kojoj je bazirao svoje tehnologije bila zasnovana na načelu sjedinjenja i harmonije.

„Želeli smo da prikažemo kontinuitet srpskih naučnika posmatranja sveta stvaralaštva kroz načelo harmonije. Kroz niz citata i njihovog obrazloženja pokazaćemo kako su naučnici koji su baštinili načelo harmonije predstavili ideju organizacije života“, naglasio je on.

Marko Jelić iz PTT Srbije kazao je da je ova tribina prvi događaj u muzeju od početka pandemije korona virusa.

„Smatramo da će ova tribina najaviti i druge tribine, s obzirom na to da su ljudi željni različitih događaja, novih informacija i obeležavanja jubileja“, istakao je on.

PTT muzej od skoro je otvoren za posetioce i tokom vikenda, u radnom vremenu utorkom, sredom, petkom i nedeljom od 10 do 18 časova, a četvrkom i subotom od 12 do 20 časova.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Održana tribina i predavanje o Nikoli Tesli u PTT muzeju”

  1. Zašto Teslu u nazivaju „naučnikom“? Amerikanci ga zovu „pronalazač“, a on je zapravo bio mistik, do svojih otkrića nije dolazio naučnom metodom, nego – vizijama. i nije jedini u istoriji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.