Foto: EPA/FEHIM DEMIR

Pitanje OHR-u postavili smo povodom izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da će, ako Kosovo bude primljeno u Ujedinjene nacije, isto tražiti i za RS. Kako bi to efektivno značilo rasparčavanje BiH i promenu granica u toj državi, stav OHR koji je iznet Danasu kategorično odbacuje takvu mogućnost.

– Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji suverenitet i teritorijalni integritet garantuju Opći okvirni sporazum za mir u BiH, Ustav BiH i međunarodno pravo. Prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo temeljem Ustava BiH – istakao je za Danas Mario Brkić, portparol Kancelarije visokog predstavnika Evropske unije za BiH.

Kako se kosovsko pitanje bliži obrisima nekog konačnog rešenja u pregovorima najviših zvaničnika Srbije i Kosova, al i kako se bliže izbori u BiH, predsednik Republike Srpske daje sve učestalije izjave koje impliciraju navodnu nužnost analogije između statusa nekadašnje južne srpske pokrajine i bosansko-hercegovačkog entiteta koji predstavlja. Mogućnosti za razmenu teritorije, podelu, u načelu – promenu granica – koji bi uzrokovali priznanje kosovske nezavisnosti i od strane Srbije, Dodik direktno povezuje i prenosi na status RS, mimo okvira BiH.

Dodik je nedavno podsetio da je je Skupština RS nakon što su Albanci proglasili nezavisnost donela Rezoluciju da će Banjaluka, u slučaju novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredeljenje, insistirati na pravu na utvrđivanje državnog statusa RS. Potom je istakao da je taj dokument i dalje na snazi i od njega neće odustati, kao i da rešenje statusa Kosova ne treba odvajati od pitanja statusa Republike Srpske.

Zagovarajući podelu Kosova i pripajanje severa Srbiji, Dodik se pridružuje srpskim zvaničnicima, kojima je podela Kosova zapravo kompromisno rešenje. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel je ponovo kategorički odbacila odbacila svaku mogućnost menjanja granica na zapadnom Balkanu.