Foto: Ministarstvo građevinarstva

Izložbu pod nazivom „Nastavljamo da pravimo dobre vesti“ otvorila je 2. jula potpredsednica srpske Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.  

Kako se navodi u saopštenju, izložba je organizovana povodom obeležavanja godinu dana rada srpske Vlade, a u njoj  su učestvovale sve kompanije iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na izložbi koja je sinoć završena predstavljeni su projekti, ljudi i mehanizacija koji danas grade Srbiju.

U prethodna dva dana izložba je bila otvorena za posetioce, a već od ranijih jutarnjih sati bilo je i redova da se uđe u izložbeni prostor stare železničke stanice, navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

U staroj železničkoj stanici Beograd bili su izloženi najsavremeni elektromotorni „Štadlerov“ i ruski dizel-motorni voz, ali je veliku pažnju posetilaca izazvao Titov „Plavi voz“.

Od dece, preko omladine, pa do najstarijih posetilaca, svi su želeli da uđu i slikaju se u salonima koje je nekada koristio Josip Broz Tito, ali i njegovi brojni gosti.

Prava atrakcija bila je virtuelna trodimenzionalna prezentacija železničkih i drumskih gradilišta širom Srbije, kao i simulator prevrtanja automobila i „pijane naočare“.

U stanici su bili izloženi i čamac Lučke kapetanije i oprema za kontrolu plovidbe u vodnom saobraćaju, zatim  valjci, bageri i druga mehanizacija za izgradnju puteva, kao i za rekonstrukciju pruga, ali i oprema koju koriste preduzeća u vazdušnom saobraćaju, uključujući i savremene dronove. Posetioci izložbe mogli su i da na monitorima preko interneta direktno prate dešavanja u  Kontroli letenja.

Deca su bila među najbrojnijim posetiocima ove manifestacije, pa su iskoristila priliku da se u Dečijem kutku poigraji sa maketama vozova i drugim igračkama, ali i pišu i crtaju u prostoru koji je specijalno za njih bio osmišljen i uređen. Mališani su i veliku binu, postavljenu za svečano otvaranje izložbe, iskoristili kako bi plesali uz muziku koja je tokom čitava dva dana ispunjavala prostor stare železničke stanice.

Za dame je posebno bila zanimljiva izložba radova i rukotvorina žena sa sela, koje su izrađene u okviru inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“.

Tokom trajanja manifestacije, šalteri na kojima su se do pre nekoliko dana prodavale železničke vozne karte, bili su pretvoreni u informativne pultove za informacije iz domena institucija i javnih preduzeća građanima.

I najzad, po prvi put posetioci su imali priliku da se na jednom mestu puna dva dana druže sa železničarima, pilotima, putarima, kontrolorima leta, stjuardesama, šefovima lučkih kapetanija, inspektorima i drugima iz resora ovog Ministarstva, koji su se u svojim uniformama strpljivo slikali i odgovarali na pitanja brojnih posetilaca, navodi se u saopštenju.