Želim đacima da što brže i lakše savladaju proces učenja, a mi stariji da se potrudimo da im to stvarno bude lako i da budemo svi zadovoljni, i đaci i nastavnici i roditelji – poručio je Obradović.
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava poželelo je svim učenicima uspešnu školsku godinu, pozivajući na toleranciju, poštovanje ljudskih prava i različitosti. „Uvažavanje osobenosti drugog temelj je za uspostavljanje zdravih međuljudskih odnosa, a porodica i škola u građenju ovakvog načina razmišljanja imaju bitnu ulogu“, navodi se u saopštenju Ministarstva, čije će akcije i projekti biti usmereni na razvijanje svesti o toleranciji i ljudskim pravima.
I u svim sredinama na Kosovu u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, osim u Gori, počela je nova školska godina.
Načelnik Odeljenja Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović kazao je da je u OŠ „22. decembar“ u selu Retelica Direktorijat Ministarstva nauke Kosova zabranio ulazak u školu dok zaposleni u toj ustanovi ne raskinu radni odnos sa Ministarstvom prosvete Srbije. U Gori radi šest osnovnih i jedna srednja škola.
– Goranci su opredeljeni da dele sudbinu srpskog naroda i ne žele da sklapaju ugovore sa kosovskim ministarstvom – rekao je Stojčetović i dodao da je zbog toga neizvesno da li će u toj školi na vreme početi školska godina.
Prema njegovim rečima, prevoz i pratnja učenika u sredinama gde je to potrebno odvijaju se normalno.
– Ohrabruje povećanje broja učenika u prvom razredu, pa je samo na severu Pokrajine upisano 47 prvaka više nego prošle godine – kazao je Stojčetović. Dodao je da je nabavljeno oko 1.000 kompleta udžbenika za socijalno najugroženije porodice na Kosovu i da u knjižarama ima dovoljno knjiga za sve ostale đake.
Problema, ali druge vrste, ima i u Vojvodini. Pokrajinski Sindikat prosvetnih radnika najavio je da će razmotriti da li će stupiti u štrajk, zbog naredbe Ministarstva prosvete, koja će, prema njihovoj oceni, prosvetne radnike ostaviti bez posla. V. A.,