Na suđenju optuženima da su kao pripadnici takozvane stečajne mafije oštetili državu Srbiju za nekoliko desetina miliona evra, većina od 30 optuženih je juče u Specijalnom sudu tvrdila da u svom vlasništvu poseduje samo po stan ili auto, dok su neki tvrdili da ih izdržavaju roditelji, jer su bez posla.
Bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević rekao je juče da je sa suprugom suvlasnik jednog stana od 74 kvadratna metra u Beogradu i da nema drugu imovinu. Drugooptuženi advokat Nemanja Jolović rekao je da ima stan i kuću u Beogradu, ali je negirao da kuća ima 500 kvm i dodao da 10 meseci, od kako je u pritvoru, nema prihoda. Bivši direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević je izjavio da ima samo polovinu stana od 47 kvadrata. Slično su tvrdili i ostali optuženi, dok je nekoliko njih reklo da ih izdržavaju roditelji, pošto su bez posla i nemaju prihoda.
Istovremeno, predsedavajući sudija Dušan Vojnović je saopštio da je doneto rešenje da se blokiraju finansijska sredstva na računima optuženih i da im se zabrani raspolaganje nepokretnom imovinom i naglasio da se to ne odnosi na lična primanja.
Sudsko veće je juče odlučilo da se bivšem direktoru „C marketa“ Slobodanu Raduloviću, Aleksandru Kuzmanovskom i Svetlani Pantović sudi u odsustvu. Odbijen je zahtev zamenika specijalnog tužioca da se advokatu i stečajnom upravniku Građevinskog preduzeća „Rad“ Miljku Živojinoviću sudi u odsustvu. Sudski postupak je razdvojen protiv Slobodana Radosavljevića, Miljka Živojinovića, Boška Sekulića, Miodraga Petrovića i Dejana Ivezića.

ZORIĆ: Nije bilo nagodbi sa Živojinovićem

Beograd – Portparol Tužilaštva za organizovani kriminal Tomo Zorić negirao je juče da je tužilac imao ikakvu nagodbu sa nekadašnjim stečajnim upravnikom Građevinskog preduzeća „Rad“ Miljkom Živojinovićem, optuženim u okviru postupka protiv takozvane stečajne mafije. Zorić je, u izjavi agenciji Beta, pozvao Živojinovića, koji je u bekstvu, da se pojavi na sudu, jer je to, kako je rekao, jedino mesto na kome se mogu vrednovati dokazi o nečijoj krivici ili nevinosti.

Živojinović u pismu, koje je prekjuče pročitano u sudu, tvrdi da su ga inspektori MUP kao i tužilac Branislav Živković prisilili da u toku istrage da dve lažne izjave kojima tereti sebe i druge optužene, i da mu je potom obećano da će biti otpužen samo za jedno lakše krivično delo. „Dogovor je izigran“, naveo je Živojinović, koji se tereti za malverzacije prilikom prodaje zemljišta preduzeća „Rad“ privatnoj kompaniji „Gemaks“. On objašnjava da su „suprotno postignutom dogovoru“ podneta dva zahteva za sprovođenje istrage protiv njega i jedna krivična prijava. Pismo Miljka Živojinovića je, prema Zorićevim rečima, „čist pokušaj izbegavanja krivične odgovornosti“. „On je izjavu dao i u policiji i pred istražnim sudijom u prisustvu svojih branilaca, a sve shodno zakonu. Nikakve pogodbe nije bilo, niti je može biti. Specijalno tužilaštvo je ozbiljna institucija a ne pijaca gde se tužilac pogađa sa okrivljenim“, kazao je Zorić.

Odlučeno je da se transkripti prisluškivanih razgovora, video i audio zapisi izvode na suđenju kao dokazi, a veće će o njihovoj validnosti odlučivati na kraju dokaznog postupka.
Zamenik specijalnog tužioca Branislav Živković počeo je juče čitanje optužnice od 180 strana. Nakon toga bi o optužnici trebalo da se izjasne optuženi.
Ova grupa od 30 osoba je optužena da je oštetila nekoliko velikih društvenih preduzeća u stečaju – C market, Beko, Rad, Ineks intereksport, ali i Poštansku štedionicu, od 2003. godine do 12. aprila 2006. godine, zloupotrebom službenog položaja i primanjem i davanjem mita.
Kao organizatori stečajne mafije označeni su bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, bivši direktor C marketa Slobodan Radulović i sada pokojni Mika Brašnjović. Oni su okrivljeni i za zločinačko udruživanje. Osim njih okrivljeni su i bivši sudija Trgovinskog suda u Beogradu Delinka Đurđević, Milinko Brašnjović, bivša direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković.
Goranu Kljajeviću usluge su plaćene navodno letovanjem i šopingom na Kipru i u Beču, dok je bivši direktor „C marketa“ Slobodan Radulović dobio na lični račun u jednoj banci u Barseloni sumu od preko dva miliona dinara.
Suđenje se nastavlja danas.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.