„Osnovi bezbednosti dece“ – nova mobilna aplikacija 1Foto: mup.gov.rs

Kako kažu, aplikacija u svakom trenutku pruža informacije deci, učenicima, ali i njihovim roditeljima i starateljima kako da prepoznaju bezbednosne rizike, načine prevencije istih i veštine za ostvarivanje bezbednosne zaštite najmlađih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova inače na celoj teritoriji Srbije sprovodi projekat „Osnovi bezbednosti dece“, koji je iniciran od strane Nebojše Stefanovića i ono što je novina od školske 2018/2019. godine je da su projektom, pored učenika 4. i 6. razreda, obuhvaćeni učenici prvih razreda osnovnih škola.

„Na ovaj način se policajci približavaju deci. Kroz interaktivno druženje, deca treba da nauče da prepoznaju svaki oblik pretnje i način kako da odreaguju kada se nađu u takvim situacijama“, piše u saopštenju.

Teme koje se nalaze na mobilnoj aplikaciji „Osnovi bezbednosti dece“ su: Šta radi policija?; Bezbednost dece u saobraćaju; Zajedno protiv nasilja; Zaštita dece od zloupotrebe alkohola i opojnih droga; Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža; Zaštita dece od trgovine ljudima; Zaštita od požara; Zaštita od opasnih materija i prirodnih nepogoda i posebna kartica Kutak za roditelje i osobe koje se staraju o tebi. U aplikaciji – Korisni brojevi, internet i mejl adrese, pored brojeva hitnih službi (192, 193 i 194), nalaze se i brojevi telefona Roditeljske linije, Linije za prijavu nasilja u školama, Dečje linije, Linije za nestalu decu, kao i mejl adrese Nacionalnog centra za bezbednost dece na internetu, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.