Dvadesetoro osuđenika, koji su označeni kao organizatori novembarskog protesta u Kazneno popravnom zavodu Zabela, počelo je i prekjuče protest, odbijajući da uzmu hranu, saznaje Danas. Razlog je što se ovi osuđenici već sedam meseci nalaze u Odeljenju pojačnog nadzora, odnosno u Sedmom paviljonu KPZ Zabela. Nakon njihovog odbijanja hrane i ostali zatvorenici su se pridružili protestu, navodi izvor Danasa.
U Sedmom paviljonu kazne služe osuđeni za najteža krivična dela, a 2001. je bio zapaljen i uništen u velikoj pobuni u srpskim zatvorima. Oko 140 osuđenika zahteva, prema nezvaničnim podacima, da se što pre donese zakon o amnestiji i da se poboljšaju uslovi u tom paviljonu.
Direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Saša Vukadinović ocenio je za agenciju Beta da je situacija u KPZ Zabela mirna. On je naglasio da je situacija mirna i u ostalim zatvorima u Srbiji, kao i da tamo osuđenici redovno uzimaju hranu.
Iz KPZ Zabela i policijske uprave Požarevac juče nisu želeli da novinarima daju bilo kakve informacije u vezi s protestom, a novinare su upućivali na Ministarstvo pravde i Upravu za izvršenje zavodskih sankcija.
U Sedmom paviljonu se nalaze osuđenici koji su osuđeni na 40 godina zatvora, poput Dušana Maričića Gumara i tzv. Jotkine grupe, kao i veliki broj lica koja su „ekstremno psihopatski strukturirani“. Prošle godine zatvorenici su nekoliko puta štrajkovali tražeći usvajanje zakona o amnestiji.