Otvoreno pismo Združene akcije „Krov nad glavom“, povodom napada na njihove članove 1Foto: FB/Združena akcija Krov nad glavom (Arhiva)

– Sada su i sudovi počeli da vrše organizovan pritisak na naše članove. Mi kao društvo ne smemo dozvoliti da se kontinuirano fizičko i pravno nasilje sprovodi nad ljudima koji su solidarni i koji brane najugroženije – kažu iz Krova nad glavom.

Oni podsećaju da su njihovi članovi, studenti Marko Đelević i Mihajlo Nikolić, 6. juna 2019. između 18.30 i 19.00 časova ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, mučki napadnuti metalnim šipkama i bokserima od strane dvojice nepoznatih maskiranih napadača.

– Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je nekoliko dana nakon napada izjavio da „policija ima indicije ko je pretukao studente“ i obećao više puta da će se slučaj rešiti u najskorijem roku. Međutim, od tog događaja prošlo je više od četiri meseca, a napadači nisu još uvek privedeni licu pravde. Dan nakon prebijanja dvojice naših članova prebijen je i Dejan Bagarić. U tom slučaju izvršioci su priznali krivicu i nagodili su se sa sudom i dobili uslovne kazne. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da napadači nisu pronađeni u prvom slučaju, ni nalogodavci u oba, kažu iz Krova na glavom.

Kako navode, nove pretnje su usledile na odbrani od iseljenja porodice Risteski 11. oktobra 2019. kada se na motoru pojavio kupac njihovog doma Samir Škrijelj. On je tada vređao i pretio okupljenim aktivistima. Prvo je pretio našem snimatelju “Pokazaću ti na fakultetu samo ako te zapamtim“, a kada je među okupljenima prepoznao dvojicu studenata koji su prebijeni u kampusu Univerziteta pretio im je ponovnim batinama.

Krov nad glavom podseća i na brutalnost policije prema onima koji su iz svojih jedinih domova iseljeni; dana 9.septembra 2019.

– Slobodanka Ninić je od strane policije brutalno izbačena iz svog stana. Prilikom razvaljivanja vrata od strane policije na Slobodanku su vrata pala i tada joj je slomljen ručni zglob. Novosadska policija je najavila da će istražiti činjenice i okolnosti vezane za iseljenje porodice Ninić i da da će sankcionisati službenike ukoliko se utvrde povrede zakona. Do danas policija nije obavestila javnost o toku ove istrage, navodi se u pismu.

Nakon svega ovoga naši članovi su dobili prekršajne prijave zbog toga što su branili od iseljenje porodice Vajdić na Telepu, Novi Sad. Tom prilikom policajci su njihove članove oborili na zemlju, stavili lisice, a potom su ih bespravno držali sat vremena.

– Trenutno nam dodatno prete sa novim različitim krivičnim prijavama.

Ovakvi napadi na naše članove i našu organizaciju, kao i bilo kakvi novi zakoni i kriminalizacija solidarnosti neće nas sprečiti da se borimo za pravo svakog čoveka da ima krov nad glavom! Uprkos nasilju, pritiscima, pretnjama i sudskim postupcima mi nećemo stati!

Ovom prilikom pozivamo i javnost da, zajedno sa nama, ne dozvoli da nepravda ostane nekažnjena i neprimećena. Obraćamo se i vama – državnim organima i institucijama koji su odgovorni za pronalaženje počinilaca gore navednih krivičnih dela i od njih zahtevamo:

  1. Da se pronađu i kazne napadači na Mihajla Nikolića i Marka Đelevića.

  2. Da se pronađe i kazni nalogodavac.

  3. Da se kazne policajci koji su učestvovali u brutalnom upadu u stan porodice Ninić i koji su odgovorni za nanošenje teških telesnih povreda Slobodanki Ninić prilikom razvaljivanja vrata.

Rok za ispunjenje ovih uslova je sedan dana, istakli su iz Združene akcije “Krov nad glavom”.