Ovako se živelo - tvrdi jedna vrlo agilna izdavačka kuća 1

Otac ovog naučnog termina je francusku farmaceut i osnivač praistorije kao naučne discipline Pol Turnal (1805-1872), koji je ovaj pojam upotrebio pri opisivanju predmeta iz pećina u južnoj Francuskoj.

Praistorija koja je u engleski jezik ušla 1851, svoje mesto našla je i u srpskoj nauci, kao i u popularnoj ediciji Ovako se živelo izdavačke kuće Kreitivni centar.

Cilj ove edicije je da predstavi svakodnevni život na području središnjeg Balkana, na kojem se tokom vremena stvarala i uobličavala moderna Srbija.

Temelj u tom istorijskom kontinuitetu čine dve priče iz praistorije: Lepenski vir – naselje dunavskih ribolovaca Dušana Borića i Vinča – naselje prvih zemljoradnka Nenada Tasića.

Praistorija je svoje mesto našla i u Istoriji na dlanu, hronološkom pregledu najvažnih istorijskih događaja na prostoru današnje Srbije, koji dopunjava knjige o svakodnevnom životu u pojednim istorijskim periodima.

Autor praistorijskog dela teksta je Nenad Tasić. Lepenski vir obajvljen je i na engelskom jeziku. Osim u knjižarama, obe knjige mogu se naći na arheološkim lokalitetima Lepenski vir i Vinča, kao i u Narodnom muzeju u Beogradu.

Lepenski vir – naselje dunavskih ribolovaca Dušana Borića sa ilustracijama Dušana Pavlića, donosi priče o životu drevnih stanovnika Đerdapske klisure tokom mezolita i neolota.

Na osnovu rezultata arheoloških istraživanja ova knjiga sadrži rekonstrukciju straništa i rituala na ovom praistorijskom naselju, kao i načina ribolova, objašnjava čemu su služile trapezoidne građevine, kakvu su ulogu imale ribolike skulpture, koje su lokalitetu donele svetsku slavu, čemu je služio balkanski kremen, kakvi su bili stanivnici Lepenskog vira, kako su se odevali, ukrašavali, u šta su verovali.

Vinča – naselje prvih zemljoradnika Nenada Tasića sa ilustracijama Vladimira Krstića Lacija i Mirka Čolaka zapravo je priča o ljudima koji su u doba neolita, nadomak današnjeg Beograda, živeli dve hiljade godina bez oružja.

Knjiga sadrži informacije o otkrivanju lokaliteta Vinča, neolitskom naselju i načinu na koji su Vinčanci gradili kuće, vinčanskom zanatstvu i preradi živine rude cinabarita, prvim zemljoradnicima i stočarima, praistorijskim privilgijama života na Dunavu, modnim trendovima tog doba, vinačarskim figurinama…

Istorija na dlanu je sve paleozojke događaje hronološki uvela u red. Sve tri knjige bogato su opremljene ilustracijama i fotografijama praistorijskih blaga iz muzejskih zbirki.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.