Muzeji u SrbijiFoto: Radenko Topalović/Danas

Srbija ponosno nosi brojna kulturna obeležja – umetničke muzeje, kulturno-istorijske muzeje, tehničke i prirodno-istorijske muzeje – od kojih se čak 52 muzeja nalazi u Beogradu. Značajna zdanja, muzeji u Srbiji, čuvari su nacionalne istorije i svedoci prohujalih vremena, koji pripovedaju o najznačajnijim događajima, znamenitim ličnostima i bogatom nasleđu srpskog naroda.

Kada ste poslednji put bili u muzeju? Otkrijte u narednim redovima koji su najznačajniji muzeji u Srbiji i upoznajte naše nacionalno blago. Bookaweb je pripremio detaljan vodič, koji prenosimo u celosti.

Narodni muzej Srbije – Najstariji muzej u Srbiji

Narodni muzej Srbije osnovan je davne 1844. godine, ukazom tadašnjeg ministra prosvete, Jovana Sterije Popovića. Njegova želja da se na jednom mestu saberu starine i čuvaju za potomstvo, prerasla je u kulturni centar srpske države i društva, koji svedoči o bogatoj kulturnoj baštini i nacionalnom identitetu Srbije.

Jedinstveno putovanje u prošlost

Stalna postavka najstarije muzejske ustanove u Srbiji, na tri nivoa reprezentativnog zdanja, obuhvata hronološki period koji seže do dalekog paleolita, sve do umetnosti 20. veka. U prostoru atrijuma posetiocima su predstavljene arheološke zbirke Narodnog muzeja, koje svedoče o paleolitskoj, antičkoj grčkoj i rimskoj kulturi i umetnosti.

Na prvom spratu predstavljen je srednjovekovni period, raspon od ranog srednjeg veka do Prvog srpskog ustanka, kroz deset tematskih celina. Drugi sprat Narodnog muzeja predstavlja dela stranih i umetnika jugoslovenskog slikarstva 20. veka, uz Veliku salu u kojoj se realizuju tematske izložbe.

Narodni muzej
Foto: MilaJphotos / Shutterstock.com

Zanimljivosti o Narodnom muzeju

Zgrada Narodnog muzeja podignuta je 1903. godine za Upravu fondova. Sredinom prošlog veka ovaj muzej u Srbiji smestio je svoje zbirke u zgradu u centru Beograda, nakon što su se selile 11 puta. Iako je zgrada oštećena u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata, zalaganjem znamenitih istorijskih ličnosti vraćen joj je prvobitni oblik.

Ovaj muzej u Srbiji, pored centralne zgrade Narodnog muzeja Srbije, u svom sastavu uključuje i Muzej Vuka i Dositeja, Galeriju fresaka, Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu, Muzej Lepenski Vir, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

Posetite Narodni muzej Srbije

Narodni muzej Srbije se nalazi na glavnom gradskom trgu u Beogradu, na adresi Trg Republike 1a. Ovaj muzej u centru Beograda otvoren je za posetioce od utorka do nedelje, dok je ponedeljkom zatvoren za posete. Radno vreme Narodnog muzeja je od 10 do 18 časova, izuzev četvrtka i subote, kada je otvoren za posete od 12 do 20 časova.

Svake nedelje, u terminu od 10 do 18 časova, ulaz na stalnu postavku Narodnog muzeja je besplatan. Ostalim danima, individualna ulaznica za stalnu postavku Narodnog muzeja u Beogradu iznosi 300 dinara, dok deca, studenti i penzioneri plaćaju 50% regularne cene ulaznice. Više informacija o potražite OVDE.

Muzej iluzija – Mesto na kom ništa nije kao što izgleda

Muzej iluzija nije kao drugi muzeji u Srbiji. On pruža jedinstveno muzejsko iskustvo u srcu Beograda, koje svojim neobičnim konceptom privlači mnogobrojne posetioce – posebno zaljubljenike u fotografiju. Osnovan je 2018. godine i predstavlja prvi muzej ove vrste u Srbiji.

Zakoračite u svet iluzija

Ovaj muzej u Beogradu prostire se na tri nivoa, pružajući svojim posetiocima jedinstvenu priliku da istraže svet iluzija mnogobrojnim eksponatima od kojih je većina interaktivna, a koji se vešto poigravaju sa čulima, percepcijom i ljudskim mozgom.

U okviru Muzeja iluzija nalazi se Pametni kutak, u kom posetioci svih uzrasta mogu da se igraju, takmiče i uče, ali i Pametni šop, sa bogatim asortimanom igračaka i suvenira za uspomenu, originalni poklon ili izazov za moždane ćelije.

Ponesite svoj fotoaparat

Muzej iluzija je savršeno mesto za originalne fotografije, te muzej koji zbog svog specifičnog koncepta dozvoljava fotografisanje eksponata i podstiče svoje posetioce da dokumentuju raznovrsne optičke varke. Ames soba, Obrnuta soba, Glava na tanjiru i Vortex tunel samo su neke od najzanimljivijih iluzija koje posetioci rado fotografišu za uspomenu.

Posetite Muzej iluzija

Muzej iluzija nalazi se u centru Beograda, na adresi Nušićeva 11, do koje se može doći iz pravca Terazija ili Dečanske ulice. Ovaj muzej u Beogradu prima posetioce svakog dana od 9 do 22 časa. Cena individualne ulaznice za odrasle iznosi 750 dinara, za decu od 5 do 15 godina 450 dinara, dok porodična ulaznica za dva odrasla i dva deteta iznosi 1.750 dinara. Više informacija potražite OVDE.

Muzej vinarstva i vinogradarstva – Muzejski raj za vinokusce

Muzej vinarstva i vinogradarstva osnovan je 2000. godine. Smešten je u podrumu Poljoprivredne škole u Aleksandrovcu i predstavlja svojevrsno svedočanstvo istorijskog razvoja vinogradarstva i vinarstva u Aleksandrovačkoj župi i Republici Srbiji.

Predeo slikan vinom

Da li ste znali da su tokom srednjeg veka Manastiri Studenica, Hilandar i Žiča imali svoje vinograde u Župi? Slavni Stefan Nemanja je u Studeničkoj povelji darovao župska sela Manastiru Studenica i naložio meštanima da vinograde sade i vino grade i dan i noć. Danas ovaj predeo Srbije, nadaleko čuven po vinu vrhunskog kvaliteta, broji više od sedamdeset župskih vinarija.

Postavka Muzeja vinarstva i vinogradarstva

Stalna muzejska postavka broji oko tri hiljade eksponata – od pribora, alata i sprava koje su se koristile tokom uzgajanja vinove loze, prerade grožđa i proizvodnje vina, do dokumenata i fotografija koje svedoče o životu i radu ljudi u poljanama, sezonskim vinogradarskim naseljima građenim u 19. veku u Župi. U Velikoj sali ovog muzeja izložena je replika figurine pronađene u Srbiji, na lokalitetu Vitkovačko polje, iz doba neolita – Lady of Aleksandrovac. Posetioci ovog muzeja u Srbiji imaju priliku i da upoznaju vinare iz Župe i degustiraju njihova vina.

Posetite muzej u Srbiji posvećen vinu

Muzej vinarstva i vinogradarstva nalazi se u Ulici dr Milana Mirkovića br. 7, u opštini Aleksandrovac na jugu Srbije, 40-ak kilometara udaljenoj od Kruševca. Ovaj muzej u Srbiji otvoren je za posetioce radnim danima u terminu od 7 do 15 časova, dok su vikendi i praznici neradni dani.

Istorijski muzej Srbije – Zbirka nacionalne istorijske baštine

Istorijski muzej Srbije važna je muzejska ustanova u Beogradu koja prikuplja, čuva i promoviše muzejsku građu, zbirku nacionalne istorijske baštine, koja verodostojno ilustruje istoriju srpskog naroda.

Istorijat muzeja

Osnivanje Istorijskog muzeja teklo je u nekoliko faza. Nakon neuspešnih pokušaja 1950. i 1954. godine, Uredbom Izvršnog veća Narodne skupštine NR Srbije od 1963. godine osnovan je Istorijski muzej Srbije sa zadatkom svestranog prikazivanja i negovanja bogate istorije srpskog naroda.

Muzej je tokom svoje istorije rada organizovao brojne reprezentativne izložbe koje su prikazivane u Beogradu, ali i u Evropi i SAD-u, te ugostio brojne inostrane izložbe.

Vodič kroz muzeje u Srbiji: Otkrijte gde se nalazi kulturno blago naše zemlje 1
Foto: Fred Romero / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega je ovaj muzej u Srbiji poseban

Istorijski muzej Srbije čuva eksponate od izuzetnog značaja za razumevanje istorije Srbije i njenog naroda, kao i drugih naroda i kultura koji su ostavili trag na njenoj teritoriji. Tako je tokom više od pola veka rada prikupljeno preko 35.000 predmeta, organizovanih u 23 zbirke i 4 fonda, koji verodostojno svedoče o svim važnim događajima u srpskoj istoriji, sa posebnim akcentom na tematske celine – Srednji vek, Period pod turskom vlašću, Period oslobođenja i povratka nezavisnosti, Period Narodno-oslobodilačkog rata i Period posletanog razvoja Srbije.

U sastavu ovog muzeja u Beogradu nalazi se i Konak kneza Miloša Obrenovića u Topčideru, jedan od poslednjih graditeljskih i umetničkih tragova osmanske kulture u Srbiji.

Posetite Istorijski muzej Srbije

Ovaj muzej nalazi se u Beogradu, u opštini Stari Grad, na adresi Trg Nikole Pašića 11. Otvoren je za posetioce od utorka do nedelje, od 12 do 20 časova, a ponedeljkom je zatvoren za posete. Cene pojedinačnih ulaznica su 200 dinara za odrasle i 100 dinara za đake, studente i penzionere, dok je ulaz besplatan za decu mlađu od 7 godina i osobe sa invaliditetom.

Za grupe sa stručnim vođenjem, odrasli će platiti 250 dinara, odnosno 150 dinara đaci, studenti i penzioneri. Više informacija potražite OVDE.

Muzej čokolade – Putovanje u slatki svet čokolade

Podno Kalemegdana smestio se jedan od najmlađih beogradskih muzeja, Muzej čokolade. Ovaj interesantan muzej u Beogradu posvećen je čokoladi, te svoje posetioce upoznaje sa kompletnom istorijom, načinom pravljenja i konzumiranja ove čarobne poslastice, priređujući nezaboravno iskustvo za sva čula, veoma drugačije od onog koje pružaju ostali muzeji u Srbiji.

Muzejska tura u slatki svet čokolade

Prva soba, Prašuma, polazna je stanica za razumevanje slatke istorije, a posetiocima dočarava plod kakaa, od kog kasnije nastaje čokolada, u interesantnom ambijentu. Sledeća soba, Evropa, svojim eksponatima prezentuje dolazak čokolade na ovaj kontinent, dok naredna soba, Srbija, upoznaje posetioce sa istorijom čokolade na teritoriji ove države. Poslednja soba, Fashion Room, predstavlja jedinstvenu postavku predmeta od čokolade.

Posetioci ovog muzeja u Beogradu svoje slatko putovanje najčešće završavaju u muzejskoj prodavnici, gde kupuju čokoladne uspomene.

Napravite svoju čokoladu

Muzej čokolade u Beogradu svojim posetiocima nudi i nezaboravno iskustvo u kom i sami mogu napraviti svoj čokoladni užitak. Radionica čokolade u ovom muzeju u Beogradu odlična je zabava za celu porodicu, te prilika da se oprobate u pravljenju čokolade po svom ukusu, uz pomoć osoblja muzeja.

Posetite Muzej čokolade u Beogradu

Muzej čokolade u Beogradu nalazi se na adresi Pjarona de Mondezira 18, ispod Malog Kalemegdana. Cena ulaznice bez pravljenja čokolade za odrasle iznosi 700 dinara, a za decu od 5 do 12 godina 500 dinara. Cena ulaznice sa pravljenjem čokolade iznosi 1.200 dinara, dok za decu od 5 do 12 godina 900 dinara.

Ponedeljak je neradan dan, a Muzej čokolade u Beogradu je otvoren za posetioce od utorka do nedelje, u periodu od 10 do 20 časova. Muzej čokolade ima svog kustosa, te je obilazak muzeja organizovan i traje sat vremena. Više informacija potražite OVDE.

Narodni muzej Kikinda – Dom mamuta Kike

Narodni muzej Kikinda osnovan je 1946. godine. Nalazi se u zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, poznatoj i kao zgrada Kurije. Ovaj muzej u Srbiji čuva najakustičniju salu u Vojvodini, bogatu zbirku nasleđa kikindskog kraja, ali i skelet mamuta star 500.000 godina.

Zašto posetiti ovaj muzej u Srbiji

Narodni muzej Kikinda čuva brojne muzealije vredne za razumevanje ovog podneblja. Etnološka zbirka broji preko 5.000 eksponata, koji pružaju celovitu sliku o zanatstvu, poljoprivredi i domaćoj radinosti ovog kraja. Arheološka zbirka sa približno 13.000 eksponata iz perioda od mlađeg kamenog doba do kraja srednjeg veka, najveća je zbirka ovog muzeja u Srbiji.

Istorijska zbirka svedoči o lokalnoj istoriji, umetnička zbirka bogata je delima likovne umetnosti, dok najmlađa zbirka muzeja, prirodnjačka zbirka, predstavlja svojevrsni herbarijum i insektarijum, sa eksponatima prepariranih životinja i vrednih ruda i minerala. U sastavu Narodnog muzeja Kikinda nalazi se i Suvača, jedinstveni mlin na konjski pogon u Srbiji.

Vodič kroz muzeje u Srbiji: Otkrijte gde se nalazi kulturno blago naše zemlje 2
Foto: Dobrislava / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Tajna stara pola miliona godina

Jedan od najznačajnijih eksponata ovog muzeja u Srbiji jesu originalni ostaci jednog od najbolje očuvanih skeleta mamuta u Evropi, koji se od 2006. godine čuvaju u Narodnom muzeju Kikinda. U dvorištu muzeja nalazi se replika skeleta kikindskog mamuta Kike u prirodnoj veličini, a posetiocima muzeja dočarano je i kako je mamut izgledala u filmu u 3D bioskopu kikindskog Narodnog muzeja.

Posetite Narodni muzej Kikinda

Narodni muzej Kikinda nalazi se na adresi Trg srpskih dobrovoljaca 21, u Kikindi. Ovaj muzej u Srbiji otvoren je za posetioce od utorka do subote, u periodu od 10 do 20 časova. Cena ulaznice za decu i studente iznosi 150 dinara, za odrasle 200 dinara, dok je porodična ulaznica 350 dinara.

Muzej savremene umetnosti – Kristal među muzejima u Srbiji

Muzej savremene umetnosti u Beogradu nastao je iz potrebe za praćenjem razvoja jugoslovenske savremene umetnosti. Od osnivanja do danas, ovaj muzej u Srbiji predstavlja najznačajnije umetnike, razdoblja i pokrete jugoslovenske, srpske i strane umetnosti 20. veka, te važno mesto na evropskoj i svetskoj mapi moderne i savremene umetnosti.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Iako delatnost Muzeja počinje 1958. godine, ovaj muzej u Beogradu tek 1965. godine smestio se na ušću Save u Dunav, naspram Kalemegdana. Zgrada ovog muzeja u Beogradu posebno je projektovana prema modernim muzeološkim principima i kao takva predstavlja jedinstven primer muzejske arhitekture u svetu, ali i reprezentativan primer jugoslovenske arhitekture.

Zgrada muzeja okružena je Parkom skulptura sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka.

Vodič kroz muzeje u Srbiji: Otkrijte gde se nalazi kulturno blago naše zemlje 3
Foto: Fred Romero / CC BY 4.0 / Wikimedia Commons

Šta čuva ovaj muzej u Srbiji

U okviru stalne postavke ovog muzeja u Srbiji predstavljene su Zbirka fotografije, filma, videa i digitalnih medija, Zbirka grafike i crteža, Zbirka skulpture i instalacija, Zbirka slikarstva od 1900. do 1945. godine i Zbirka slikarstva posle 1950. godine.

Pored stalne postavke, u Muzeju savremene umetnosti svoja dela izlažu i brojna zvučna imena svetske umetničke scene. Pored zgrade na Ušću, u sastavu Muzeja savremene umetnosti su i Salon MSUB i Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Posetite Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti nalazi se na levoj obali Save, na adresi Ušće 10, u Bloku 15 u Beogradu. Muzej je otvoren svim danima osim utorkom, od 12 do 20 časova. Regularna cena ulaznice je 600 dinara, odnosno 300 dinara sa popustom za učenike, studente i penzionere.

Pravo na besplatan ulaz imaju lica sa invaliditetom, vrtićka deca i trudnice, ali i svi posetioci ovog muzeja u Beogradu – svake prve srede u mesecu. Više informacija potražite OVDE.

Vojni muzej – Ukras Beogradske tvrđave

Vojni muzej u Beogradu čuva od zaborava razdoblje dugo 14 vekova – od naseljavanja Slovena na Balkan i prvih srednjovekovnih država, do ratnih dešavanja sa kraja prošlog veka – svedočeći o hrabroj borbi za slobodu Srbije.

Istorijat Vojnog muzeja u Beogradu

U poletu sticanja državne nezavisnosti, Vojni muzej u Beogradu osnovan je 1878. godine, Ukazom kneza Milana Obrenovića. Jedan od najstarijih muzeja u Srbiji tokom burne istorije menjao je svoju lokaciju, ali i muzejski fond, znatno oštećen tokom Prvog i Drugog svetskog rata – pre nego što se smestio na Kalemegdanu 1955. godine.

Vojni muzej u Beogradu i danas krasi Beogradsku tvrđavu, u zdanju podignutom 1924. godine za namene Vojnogeografskog instituta.

Vojni muzej
Foto: Winston Mcleod / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

Zanimljivosti o Vojnom muzeju u Beogradu

Prva muzejska postavka otvorena je 1904. godine. Tri godine kasnije, ovaj muzej u Beogradu učestvovao je na Balkanskoj izložbi u Londonu, kada je privukao pažnju predstavljajući na stotine eksponata, među kojima si bile i zastave iz oba srpska ustanka, Evropi i svetu.

Postavka u Vojnom muzeju

Danas Vojni muzej u Beogradu ima oko 33.000 eksponata predstavljenih u 15 zbirki, impozantnu kolekciju fotografija, te bibilioteku bogatog stručnog fonda. Stalna postavka Vojnog muzeja u Beogradu predstavlja istorijske periode i prelomne trenutke, te značajne događaje nacionalne istorije i kulture, izlažući autentično oružje, uniforme, zastave, odlikovanja.

Ono što čini ovaj muzej u Srbiji velikom atrakcijom, jeste prostor koji na otvorenom izlaže tenkove, topove i artiljerijska oruđa. Pored stalne postavke, Vojni muzej u Beogradu organizuje i tematske izložbe.

Posetite i ovaj muzej u Srbiji

Vojni muzej u Beogradu nalazi se u sastavu Kalemegdanske tvrđave, nedaleko od centra Beograda. Otvoren je za posetioce od 10 do 17 časova, od utorka do nedelje. Cena ulaznica za odrasle je 350 dinara, za učenike i studente 250 dinara, dok je porodična ulaznica 500 dinara. Više informacija potražite OVDE.

Narodni muzej Valjevo – Dragocen muzej u zapadnoj Srbiji

Narodni muzej Valjevo dva puta je odlikovan plaketom koja se dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji, te „Turističkim cvetom” za doprinos razvoju turizma. Ovaj muzej u Srbiji ponosno čuva zaveštanje velikana srpske istorije i predstavlja mesto od velikog značaja za nacionalnu istoriju.

Istorijat Narodnog muzeja Valjevo

Osnovan 1951. godine, Narodni muzej Valjevo smestio je svoju prvu postavku u najstariju valjevsku zgradu, Muselimov konak, u kojem su poznati valjevski knezovi čekali pogubljenje i oslobođenje porobljene Srbije. U potrazi za većim muzejskim prostorom, Narodni muzej Valjevo konačno se uselio u zgradu nekadašnje Valjevske gimnazije i čuvene Valjevske bolnice.

Narodni muzej Valjevo
Foto: Mickey Mystique / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Zašto je ovo jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji

Narodni muzej Valjevo čuva oko 24.500 eksponata, razvrstanih u odeljenja za arheologiju i numizmatiku, istoriju i istoriju umetnosti, te etnologiju. Stalna postavka ovog dragocenog muzeja u zapadnoj Srbiji, „Treća dimenzija prošlosti – Pogled iz budućnosti”, nalazi se u centralnom objektu Narodnog muzeja Valjevo, dok ostatak stalne postavke izlažu objekti u Valjevu, Muselimov konak i Kula Nenadovića, i Kulturno-istorijski kompleks u Brankovini, koji su u sastavu ovog muzeja u Srbiji.

Otvaranjem jedinstvene postavke Seča knezova, u podrumu Muselimovog konaka, ovaj muzej zavredeo je pažnju turista, čineći ga najposećenijom muzejskim prostorom na zatvorenom u Srbiji.

Posetite Narodni muzej Valjevo

Ovaj muzej u zapadnoj Srbiji, na oko 100km udaljen od Beograda, nalazi se na početku pešačke zone u centru Valjeva, na adresi Trg vojvode Mišića 3. Radno vreme Narodnog muzeja Valjevo je od 10 do 18 časova (utorak–subota), odnosno od 10 do 15 časova nedeljom.

Pojedinačna ulaznica za centralnu postavku Narodnog muzeja Valjevo iznosi 190 dinara, dok porodična ulaznica za obilazak centralne postavke i Muselimovog konaka iznosi 490 dinara. Više informacija potražite OVDE.

Muzej vazduhoplovstva – Svedočanstvo bogate vazduhoplovne tradicije

Muzej vazduhoplovstva u Beogradu još od davne 1957. godine čuva materijalna svedočanstva razvoja vazduhoplovne industrije na jugoslovenskim prostorima, kako bi i danas verodostojno ispredao priče o korenima i bogatoj vazduhoplovnoj tradiciji.

Zgrada Muzeja vazduhoplovstva

Šezdesetih godina prošlog veka doneta je odluka da se ovaj muzej u Srbiji smesti u posebnu zgradu. Zajedničkim naporima civilnog i vojnog vazduhoplovstva, na današnjem Aerodromu „Nikola Tesla”, 1989. godine završena je izgradnja izuzetnog arhitektonskog dela prema projektu slavnog arhitekte Ivana Štrausa, u koji se smestio ovaj muzej.

Muzej vazduhoplovstva
Foto: Srđan Popović / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Među vodećim institucijama ove vrste u svetu

Ovaj muzej u Beogradu u svojim zbirkama i fondovima trezorira preko 200 vazduhoplova, 130 avio-motora, radare, rakete i raznovrsnu vazduhoplovnu opremu. Bogata zbirka predstavljena je unutar muzeja i u njegovom dvorištu, pružajući posetiocima jedinstveno iskustvo šetnje kroz čitav vek avijacije.

Izložba ovog muzeja u Srbiji upoznaje posetioce sa najstarijim eksponatima pionirskog perioda vazduhoplovstva, prvim naoružanim avionom srpske proizvodnje, „nevidljivim” američkim bombarderom, bespilotnim letelicama oborenim tokom NATO bombardovanja Srbije, kao i jedinim sačuvanim primerkom na svetu – italijanskim lovcem, i brojnim drugim letelicama strane proizvodnje.

Posetite Muzej vazduhoplovstva

Ovaj muzej nalazi se u Surčinu, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu. Letnje radno vreme muzeja je ponedeljkom od 8 do 16 časova, odnosno od 8 do 18.30 časova od utorka do nedelje. U zimskom periodu možete posetiti ovaj muzej svakog dana od 8 do 16 časova.

Cena ulaznica je 300 dinara za državljane Srbije, 260 dinara za decu školskog uzrasta, dok je regularna cena 600 dinara. Više informacija potražite OVDE.

Muzej Nikole Tesle – Omaž blistavom umu

Muzej Nikole Tesle u Beogradu jedinstvena je institucija nauke i kulture u svetu i prvi tehnički muzej u Jugoslaviji, koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle.

Istorijat muzeja

Muzej Nikole Tesle u Beogradu otvoren je za javnost 1955. godine, četiri godine nakon što su zalaganjem Teslinog sestrića svi lični predmeti i spisi ovog genijalnog naučnika preneti u Beograd. Tadašnja stalna postavka upotpunjena je tek dolaskom Tesline urne, zbog čega se 1957. godina smatra početnom godinom delatnosti ovog muzeja u Beogradu.

Muzej Nikole Tesle
Foto: Ctac / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega je Muzej Nikole Tesle poseban

Stalna postavka ovog svetski poznatog muzeja u Srbiji verno oslikava najvažnije detalje Teslinog života, od prvog susreta sa naukom, celoživotnog učenja, do dosegnutih visina – brojnim fotografijama i dokumentima, ličnim predmetima Nikole Tesle, instrumentima iz laboratorija i interaktivnim modelima njegovih izuma.

Pored upoznavanja sa Teslinim otkrićima uz autentične eksponate i one napravljene prema njegovim nacrtima, posetioci muzeja mogu odgledati i dokumentarni film o životu Nikole Tesle.

Posetite Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle nalazi se u Krunskoj ulici br. 11, u centru Vračara, u Beogradu. Radno vreme ovog muzeja u Srbiji je ponedeljkom od 10 do 18 časova, odnosno od 10 do 20 časova, od utorka do nedelje. Pojedinačna cena ulaznice za vođenu turu na srpskom jeziku je 400 dinara, dok grupna ulaznica (više od 10 ljudi) staje 250 dinara. Deca mlađa od 7 godina imaju besplatan ulaz.

Vođenje kroz izložbenu postavku organizovano je na srpskom i engleskom jeziku, a grupne posete se najavljuju. Više informacija potražite OVDE.

Gradski muzej Sombor – Kulturni kutak Vojvodine

Među najpoznatijim muzejima u Srbiji, izdvaja se i Gradski muzej Sombor. Ovaj muzej na severu Srbije čuva i neguje bogatstvo bačkog kraja, predstavljajući svojim raznovrsnim eksponatima značajne tragove prošlosti i zanimljivosti iz lokalne istorije.

Istorijat Gradskog muzeja Sombor

Prve inicijative za formiranje Gradskog muzeja u Somboru javljaju se 1880. godine, potekle od intelektualaca i entuzijasta koji su želeli da prikupe starine i da svoje kulturno nasleđe ostave budućim generacijama.

Tek po oslobođenju Sombora nakon Drugog svetskog rata, Gradski muzej smešten je u bivšoj kući Julija Lederera, gde se i danas nalazi od 1945. godine.

Gradski muzej Sombor
Foto: Jozefsu / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega je Gradski muzej Sombor poseban

Gradski muzej Sombor danas poseduje oko 40.000 predmeta izloženih hronološki od neolita do savremenog doba kroz arheološku, numizmatičku, srednjovekovnu, etnografsku, istorijsku, te zbirke istorije umetnosti i savremene umetnosti.

Gradski muzej čuva i dela slikara druge polovine dvadesetog veka, kolekciju „Likovne jeseni”, kao i legat dr Imre Freja, koji od 1952. godine bogati ovaj muzej u Srbiji vrednom numizmatičkom zaostavštinom. U sastavu Gradskog muzeja Sombor su i Spomen-muzej Batinske bitke i Muzej Podunavskih Švaba.

Posetite Gradski muzej Sombor

Gradski muzej nalazi se na oko 200km udaljenosti od Beograda, u centru Sombora, na adresi Trg Republike 4. Ovaj muzej u Srbiji otvoren je za posetioce od utorka do petka u periodu od 8 do 19 časova, odnosno od 9 do 13 časova subotom i nedeljom.

Cena ulaznice je 150 dinara za učenike, studente i penzionere, 200 dinara za odrasle, te 300 ili 400 dinara za posetu svim objektima ovog muzeja u Srbiji. Više informacija potražite OVDE.

Muzej grada Beograda – Čuvar beogradske istorije

Ovaj muzejski simbol prestonice koji okuplja najznačajnije muzeje u svom sastavu, čuva tragove pređašnjih vremena i svojom bogatom kolekcijom govori o svim ličnostima, događajima i stvaralaštvima utkanim u kulturni identitet Beograda.

Istorijat Muzeja grada Beograda

Muzej grada Beograda osnovan je davne 1903. godine pod nazivom Opštinski muzej i biblioteka. Ustanova je dobila svoju stalnu zgradu 1935. godine, u nekadašnjoj Ulici knjeginje Ljubice, u kojoj se i danas nalaze administrativne prostorije ovog muzeja u Beogradu.

Muzej se izdvaja kao samostalna ustanova 1941. godine, a nakon Drugog svetskog rata biva preimenovan u Muzej grada Beograda.

Muzej grada Beograda
Foto: Fred Romero from Paris, France / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega vredi posetiti ovaj muzej u Beogradu

Muzej grada Beograda zaslužan je za razumevanje istorije današnjeg Beograda. Fond ovog muzeja pripoveda o razvoju prestonice Srbije, od praistorije do savremenog doba, sa preko 40 legata i 157.000 eksponata raspoređenih u tri odseka – za arheologiju, istoriju i istoriju kulture i umetnosti.

Muzej je nadležan za 20 različitih objekata, od toga 11 muzeja, među kojima su najpoznatiji: Muzej Ive Andrića, Muzej Jovana Cvijića, Muzej Paje Jovanovića, Konak knjeginje Ljubice, Arheološki lokalitet Vinča, kao i spomenički kompleks Stefanu Nemanji i drugi.

Upoznajte beogradsku istoriju

Sedište Muzeja grada Beograda nalazi se u Zmaj Jovinoj ulici br. 1, u beogradskoj opštini Stari Grad. Stalne postavke ovog muzeja nalaze se na različitim lokacijama u Beogradu, od čega zavisi radno vreme, te posebni uslovi za posetioce. Objekti Muzeja grada Beograda najčešće su zatvoreni za posetioce ponedeljkom, dok je najčešće radno vreme od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačnih ulaznica iznosi 200 dinara, za grupne ulaznice na svakih 10 posetilaca izdaju se dve besplatne karte, dok učenici, studenti, nezaposlena lica i penzioneri plaćaju 50% cene. Besplatan ulaz imaju sva deca mlađa od 7 godina, kao i osobe sa invaliditetom. Svake poslednje subote u mesecu, ulaz se ne naplaćuje. Više informacija potražite OVDE.

Muzej Jugoslavije – Nezaobilazna atrakcija za jugonostalgičare

Na prostoru nekadašnjeg rezidencijalnog kompleksa Josipa Broza Tita 1996. godine osnovan je Muzej istorije Jugoslavije, današnji Muzej Jugoslavije, spajanjem dvaju institucija – Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti. Danas, Muzej Jugoslavije predstavlja polaznu osnovu za razumevanje jugoslovenskog i nasleđa druge polovine 20. veka.

Zbog čega je Muzej Jugoslavije poseban

Muzej Jugoslavije jedan je od najposećenijih muzeja u Srbiji. Sastoji se od više izložbenih objekata – Muzej 25. maj namenjen je aktuelnim tematskim izložbama, Stari muzej izlaže reprezentativne primerke bogate muzejske kolekcije, Kuća cveća čuva sećanje na Josipa Broza Tita i predstavlja njegov mauzolej, dok Park skulptura izlaže umetnička dela, 20 skulptura velike likovne vrednosti.

Uz suvenirnicu i muzejski kafe, posetioci ovog muzeja u Beogradu mogu uživati u jedinstvenom okruženju karakterističnog jugoslovenskog šarma.

Muzej Jugoslavije
Foto: Kenzavi (Cvetanović Igor) / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Svedočanstvo slavne Jugoslavije

Kolekcija Muzeja Jugoslavije nastala je nasleđivanjem fondova Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucije naroda i narodnosti, kao i svojim predanim radom na proširivanju muzejskog fonda.

Ovaj muzej u Srbiji bogat je zbirkama Titovih odlikovanja, bibliotečke i arhivske građe, zbirkom štafeta, te etnološkim i umetničkim zbirkama. Muzej Jugoslavije baštini i bogatu fototeku, koja je od sada dostupna javnosti na njihovom sajtu.

Posetite Muzej Jugoslavije

Muzej Jugoslavije nalazi se u Beogradu, na lokaciji Mihaila Mike Jankovića 6, u neposrednoj blizini Hajd parka. Otvoren je za posetioce od srede do nedelje, u intervalu od 10 do 18 časova, dok je ponedeljkom i utorkom zatvoren.

Pojedinačna cena ulaznica za odrasle je 400 dinara, a za učenike i studente 200 dinara. Pravo na besplatan ulaz imaju deca mlađa od 10 godina, osobe sa invaliditetom, te svi posetioci – svakog prvog četvrtka u mesecu, kao i 4. i 25. maja. Više informacija potražite OVDE.

Muzej hleba Jeremija – Jedan od prvih privatnih muzeja u Srbiji

Muzej hleba Jeremija naučiće vas kako se nekada pravio hleb, ali i kako se on pravi sada, te dokučiti zbog čega je on imao veliki značaj u nacionalnom identitetu. Ovaj neobični muzej u Srbiji otkriva put zrna pšenice – od zemlje, preko hleba, do neba – čuvajući od zaborava stare srpske običaje i procese proizvodnje hleba.

Kako je nastao ovaj jedinstven muzej u Srbiji

Muzej hleba nastao je kao rezultat istraživačkog rada slikara Jeremije, koji je decenijskim radom na otkrivanju tematike obrednog hleba obišao više od 600 sela u Srbiji, sakupljajući običaje, recepte, etnografske predmete i dokumentovane tragove prošlosti. Ovaj muzej u Srbiji počeo je sa radom 1995. godine i jedan je od prvih privatnih muzeja u Srbiji.

Muzej kao umetničko delo

Muzej hleba Jeremija čuva preko 2.000 eksponata, od različitih vrsta hlebova do predmeta korišćenih u proizvodnji i preradi pšenice, raspoređenih u tri tematske zbirke – etnografsku, arheološku i likovnu. Zbirka obrednih hlebova od posebnog je značaja, sa svojih čak 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili kod Srba za potrebe crkvenih i porodičnih praznika.

Kako je hleb imao veliki značaj u srpskom folkloru, te doživljavao transformacije tokom svoje duge istorije, ova neobična postavka prati put pšeničnog zrna od sađenja do gotovog proizvoda, u objektima koje je osmislio i sagradio sam osnivač muzeja. U okviru likovne zbirke nalaze se umetnička dela ovog srpskog slikara. Specifičnost postavke u ovom muzeju u Srbiji ogleda se i u danas funkcionalnim predmetima, čiji se rad demonstrira posetiocima Muzeja hleba.

Posetite Muzej hleba Jeremija

Muzej hleba nalazi se na adresi Braće Vidakovića 83, u sremskom selu Pećinci, na samo 50km od Beograda. Ovaj muzej u Srbiji otvoren je za posetioce subotom i nedeljom od 10 do 17 časova, dok su grupne posete moguće i radnim danom, uz prethodnu najavu. Obilazak Muzeja hleba moguć je samo uz pratnju vodiča.

Pojedinačne cene ulaznica za decu iznose 350 dinara, a za odrasle 400 dinara. Grupne ulaznice za decu i odrasle umanjuju se za 50 dinara.

Etnografski muzej – Bogato etnografsko nasleđe u srcu Beograda

Jedna od najstarijih i najpoznatijih muzejskih ustanova u Beogradu još od osnivanja predano proučava i štiti život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo srpskog naroda.

Istorijat muzeja

Etnografski muzej u Beogradu osnovan je 1901. godine, izdvajanjem iz Narodnog muzeja. Tada su raznovrsne muzealije – posuđe, nakit, amajlije, oruđe i oružje – prenesene u Zadužbinu Stevče Mihajlovića, kuću zaveštanu narodu da se od njen načini muzej. Prva izložba upriličena je 1904. godine.

Kao i mnogi muzeji u Srbiji, i ovaj muzej u Beogradu pretrpeo je velike štete tokom Prvog svetskog rata, zbog čega je za vreme Drugog svetskog rata povukao svoje eksponate iz dotadašnje zgrade. Nakon rata, Muzej se konačno smestio u zgradu Beogradske berze na Studentskom trgu, gde se i danas nalazi.

Etnografski muzej
Foto: Nikola Smolenski / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega je Etnografski muzej poseban

Danas se u muzeju čuva više od 120.000 eksponata, kao i dragocena dokumenta tradicionalnog blaga, od velikog značaja za proučavanje obeležja srpske kulture. Stalna izložba Etnografskog muzeja u Beogradu, „Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku”, raspoređena je na tri nivoa zgrade muzeja.

U prizemlju su izložene svečane narodne nošnje, a autentično je dočaran i život na saborima, sa Dečanskom česmom, simbolom ovog muzeja u Srbiji. Drugi nivo posvećen je izradi tkanina, a treći kulturi stanovanja. U sastavu ovog muzeja u Beogradu nalazi se i Manakova kuća, sagrađena oko 1830. godine, u kojoj se izlažu primeri narodnih nošnji i nakita iz 19. i 20. veka.

Posetite Etnografski muzej

Etnografski muzej nalazi na adresi Studentski trg br. 13, u Beogradu. Otvoren je za posetioce svakim danom od 10 do 17 časova, odnosno nedeljom od 9 do 14 časova, dok je ponedeljak neradan dan. Kupovinom ulaznice za Etnografski muzej možete posetiti i Manakovu kuću.

Individualna cena ulaznice za odrasle je 300 dinara, za učenike i studente 200 dinara, dok je za osobe sa posebnim potrebama i decu do 6 godina starosti ulaz besplatan. Svake nedelje ulaz u Etnografski muzej je besplatan. Muzej nudi i mogućnost stručnog tumačenja izložbe, kao i vođenja na engleskom jeziku.

Muzej nauke i tehnike – Muzej u Srbiji koji popularizuje nauku

Da je nauka oduvek imala važno mesto u srpskoj istoriji, koja je iznedrila brojne svetski poznate naučnike, svedoči i Muzej nauke i tehnike, zaslužan za brojne doprinose naučnotehničkoj kulturi i popularizaciji nauke.

Istorijat muzeja

Muzej nauke i tehnike u Beogradu osnovan je 1989. godine, a počev od 1995, ova ustanova kulture nadležna je za tehnička kulturna dobra Republike Srbije. Prva izložba ovog muzeja u Srbiji upriličena je 1990. godine, sa temom „Čovek i kamen”. Od 2005. godine, Muzej nauke i tehnike krasi zgradu stare termoelektrane na Dorćolu.

Muzej nauke i tehnike
Foto: Nanabaka / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Zbog čega je Muzej nauke i tehnike poseban

Stalnom postavkom u Muzeju nauke i tehnike, sa preko 400 predmeta iz fonda ovog muzeja u Beogradu, prikazan je tehnološki razvoj i njegov uticaj na život ljudi. Četiri celine – Točak–mašina–motor, Komunikacija, Čovek i tehnika, Mera i broj – posetiocima muzeja govore kako se nekada živelo i radilo u Srbiji.

U glavnoj zgradi Muzeja, pored stalne postavke, nalazi se i Galerija igračaka. Koncipirana kao dečiji muzej i muzej igračaka, namenjen deci svih uzrasta, ovaj deo Muzeja nauke i tehnike predstavlja istorijat dečije igre od 1920. do 1970. godine. Takođe, u prizemlju ovog muzeja u Beogradu smešten je i Naučni centar, koji promoviše učenje kroz otkrivanje i neposredan kontakt sa naučnim izazovima.

Posetite Muzej nauke i tehnike

Muzej nauke i tehnike nalazi se u Beogradu, u Skenderbegovoj ulici br. 51, na Dorćolu. Muzej je otvoren za posetioce svakog dana od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 300 dinara, porodična ulaznica košta 500 dinara, a grupna karta sa i bez vođenja 200, odnosno 100 dinara. Za decu do 7 godina ulaz je besplatan. Više informacija potražite OVDE.

Nadamo se da smo vam ovim vodičem približili muzejsku Srbiju, te otkrili brojna kulturna mesta vredna vaše pažnje. Iskoristite priliku da i sami otkrijete predanja koja čuvaju muzeji u Srbiji – oni nestrpljivo iščekuju vaš dolazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari