U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena izložba slika Nadežde Petrović 1BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/GORAN ZLATKOVIC

U Narodnom muzeju Srbije u Beogradu je večeras otvorena izložba slia „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“, priređena povodom 150 godina od rođenja te sutrašnjeg Dana državnosti.

Predstavljena su dela Nadežde Petrović (1873-1915) iz muzeja više gradova u Srbiji.

Otvarajući izložbu, ministarka kuiture Maja Gojković je kazala da je Nadežda Petrović „slikarskom veštinom, ali i životnim načelima“ zauzela jedinstveno mesto u istoriji srpske kulture i kulturnom nasleđu.

„Pokazala je da nacionalno i avangardno nisu suprostavljene kategorije i da iskreno rodoljublje i patriotizam mogu biti pokretači stvaranja najblistavijih umetničkih dela“, kazala je ministarka.

Goojković je istakla da je Nadežda Petrović integrisala slikarstvo Srbije u moderne evropske tokove krajem 19. i početkom 20. veka i „hrabro i beskompromisno formirala osoben stil“, postavši inspiracija savremenicima i uzor narednim generacijama.

U Narodnom muzeju u Beogradu otvorena izložba slika Nadežde Petrović 2
BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/GORAN ZLATKOVIC

„Njen rad i društveni aktivizam najbolji su primer kako kultura i umetnost mogu da pomognu u savladavanju ratnih, socijalnih, ekonomskih i drugih životnih izazova, ili da ih barem učine lakšim“, rekla je Gojković.

Ministarstvo kulture Srbije je saopštilo da je tražilo da UNESKO u zvanični kalendar uvrsti obeležavanje 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Tim povodom će u sedištu te organizacije, kao i u Kulturnom centru Srbije u Parizu ove godine biti priređene posebne dokumentarne izložbe o njenom stvaralaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari