Foto: Železnice Srbije

Na ovoj izložbi, posvećenoj stogodišnjici pobede saveznika u Prvom svetskom ratu, srpska parnjača postavljena je ispred Palate invalida, u kojoj se nalazi sarkofag Napoleona Bonaparte, kao i posmrtni ostaci njegovog sina i njegove dvojice braće.

Po zavšetku izložbe, 19. novembra, lokomotiva će biti preseljena u Muzej parnih lokomotiva iz Prvog svetskog rata, u okolini Pariza, gde će posetioci moći da je vide tokom naredne godine. Parnjača „Kostolac“ izrađena je 1917. godine u Americi, u fabrici u Filadelfiji, po narudžbini francuske vojske. Od ovih lokomotiva, kojih je bilo preko 200, do danas su sačuvane samo dve – „Kostolac“ i lokomotiva u Drezdenu. Naša lokomotiva saobraćala je na prugama Solunskog fronta, podno Kajmakčalana, na relaciji Vertekop-Subotsko-Pribedište, i služila je za snabdevanje Druge srpske armije.

Posle rata prebačena je u rudnik lignita u Kostolcu, gde je saobraćala na uzanom koloseku od 600 mm. U avgustu 1951. godine ustupljena je Železničkom muzeju. Zbog svojih tehničkih karakteristika i istorijske uloge koju je imala, proglašena Je za kulturno dobro.