Pašalić prekršio zakon 1Foto: Medija centar

… što sagovornici Danasa smatraju grubim kršenjem zakona pod uticajem vladajuće stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

Pašalić je za Danas tvrdio da je sa poverenikom Rodoljubom Šabićem imao konsultacije o zajedničkom kandidatu, ali da nisu uspeli da postignu dogovor. Šabić, pak, navodi da konsultacija nije bilo, te da je Pašalić prekršio zakon imenovanjem sopstvenog kandidata, kao što je zakon prekršio i Odbor za pravosuđe koji je predlog prihvatio i prosledio Skupštini.

Bivši zaštitnik građana Saša Janković kaže za Danas da vlast nastoji svim sredstvima da ispolitizuje nezavisne državne organe i obesmisli njihovu ulogu kao regulatora sistema.

– Zakon je više nego jasan – člana Odbora Agencije predlažu zaštitnik i poverenik „putem zajedničkog dogovora“. Praviti dilemu od toga isto je kao pitati se da li sve ovo sanjamo. Ali, već odavno, zakon u Srbiji za vlast ne važi, već samo za građane kad im treba uzeti pare ili ih ućutkati – naglašava Janković, koji je još pre tri godine u dogovoru sa poverenikom Šabićem za upražnjeno mesto u Agenciji za borbu protiv korupcije predložio Vidu Petrović Škero, bivšu predsednicu Vrhovnog suda Srbije.

Da je postupak zaštitnika građana kao i skupštinskog Odbora za pravosuđe – nelegalan, smatra i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

– To je očigledno još jedno kršenje zakona od strane SNS-a. Verovatno će da se opravda potrebom efikasnosti, brzine ili ko zna čega. U svakom slučaju, Srbija odavno nije pravna država a i institucije koje bi trebalo da budu nezavisne, odavno to nisu. Sa izuzetkom poverenika Šabića, svi drugi obavljaju posao kao šegrti Aleksandra Vučića, i to se vidi svakog dana na svakom koraku – ističe Živković za Danas.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je kao svog kandidata za novog člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio sudiju Vrhovnog kasacionog suda u penziji Janka Lazarevića. Lazarević kaže za naš list da nije upoznat sa time da li je bilo konsultacija sa poverenikom ili ne, ali da je rado prihvatio Pašalićev predlog.

– Zaštitnik me pozvao i pitao da li bih bio kandidat za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i ja sam prihvatio. Nema tu nikakvih zakulisnih radnji, a verujem da je jedina preporuka moj minuli rad u pravosuđu, kao i činjenica da sam pri Ministarstvu pravde bio jedan od članova koji su radili prvu strategiju za borbu protiv korupcije – kaže Lazarević.

Prema njegovom mišljenju, sasvim je legitimno da poverenik i zaštitnik građana iznesu posebne predloge, ukoliko ne mogu da se dogovore oko zajedničkog kandidata.