Patrijarh prozivan zbog izjave da Sabor podržava Vučića 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije bilo zvanične potvrde ove vesti, ali se spekulisalo da je tokom popodneva Sabor razgovarao o Kosovu i Metohiji i da se pripremalo posebno saborsko saopštenje o KiM.

Ovogodišnje majsko zasedanje ostaće upamćeno po skandaloznoj poseti predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića Patrijaršiji, koju njegovi saradnici i stranački zvaničnici po svaku cenu žele da javnosti prikažu kao podršku Sabora SPC aktuelnoj vlasti. U crkvenim krugovima spekuliše se da je većina vladika prozivala patrijarha Irineja zbog izjave posle susreta sa Vučićem da su njegove pohvale predsedniku Republike i stav celog episkopata.

Poglavar SPC se, navodno, zbog ravnoteže u odnosu suprotstavljenih grupa unutar Crkve, „izvukao“ bez ozbiljnih posledica za tvrdnje izrečene bez saborskog pokrića. Pojedini crkveni izvori tvrde da su na patrijarhovoj strani bili mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) i episkop bački Irinej (Bulović).

Detalji Vučićevog dvoiposatnog razgovora sa članovima Sabora iza „zatvorenih vrata“ patrijaršijskog Crvenog salona i dalje se prepričavaju i šire po crkvenim krugovima i sajtovima. Predsednik Srbije je za KiM nadležnog episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića) optužio ne samo za sabotiranje „državne“ politike na KiM nego i za, kako prenose pojedini crkveni sajtovi, novac koji je dobio od Vlade Srbije, o čemu je Vučić „izvadio papire i pokazao svima“. To nezvanično potvrđuju i pojedine vladike koje su prisustvovale prijemu.

Episkopima koje je zanimalo zašto je „lezbejku Anu Brnabić postavio za premijera Srbije“, Vučić je odgovorio da im je bolje da gledaju svoja posla. Dok je upozoravao Sabor na probleme sa natalitetom, tvrdeći da je u Srbiji „svakog dana 104 čoveka manje“, neki od arhijereja upitali su ga, kako navode izvori našeg lista, da li je u tom duhu i Ana Brnabić na čelu vlade.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Sabor je juče, između ostalog, vratio makedonsko crkveno pitanje na dnevni red, raspravljao o sadržajima na zvaničnom sajtu SPC, kao i o položaju episkopa koji su kanonski spornim procesima uklonjeni iz eparhija posle izbora patrijarha Irineja za poglavara SPC. Pre svega, reč je o neslaganjima sadašnjih i bivših episkopa u MiIeševskoj i Kanadskoj eparhiji.

Episkop mileševski Atanasije (Rakita) navodno traži da se iz ove eparhije udalji vladika bivši mileševski Filaret (Mićević). Prošle godine se u javnosti spekulisalo i o njihovom fizičkom sukobu. Vladika Filaret je zbog sudske presude u svoju korist u sporu sa novinarima koji su pisali o njegovim „gresima“, u više navrata tražio da mu se vrati eparhija, ali nema potvrde da je njegov „slučaj“ razmatran na Saboru.

Episkop kanadski Mitrofan (Kodić), kako nezvanično saznaje naš list, insistira da njegov prethodnik na ovoj katedri – vladika Georgije (Đokić) plaća zakup za deo kuće u manastiru Milton, iako ima sudsku presudu da je njen vlasnik. U Patrijaršiji se priča da je vladika Georgije svoj posed u ovom kanadskom manastiru SPC zaveštao Eparhiji.

U vrhu SPC juče se spekulisalo i o mogućem izboru novih vladika, ali nije bilo potvrde da li će sabor razmatrati eventualnu podelu Eparhije britansko-skandinavske na dva dela, moguće penzionisanje najstarijeg arhijereja SPC vladike šabačkog Lavrentija (Trifunovića) i povlačenje episkopa zapadnoevropskog Luke (Kovačevića), koji zbog zdravstvenog stanja ne prisustvuje ovom saborskom zasedanju.

Danasovi izvori tvrde da su u Parizu pre Sabora bili sinodalci mitropolit Porfirije i vladika šumadijski Jovan (Mladenović) da navodno ubeđuju vladiku Luku da se povuče. Tokom ovog zasedanja u beogradskim medijima pojavio se njegov intervju, kao učesnika Sabora, iako nije došao u Beograd.

Našem listu je nezvanično rečeno da je na Saboru odbačen predlog o formiranju nove dobojske eparhije koju je navodno trebalo da preuzme sadašnji episkop gornjokarlovački Gerasim (Popović), jer su se tome usprotivile neke od „bosanskih“ vladika.

Potraga za izvorima Danasa

Zbog pisanja Danasa o Vučićevoj poslednjoj poseti Patrijaršiji, kako naš list nezvanično saznaje, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i najuticajniji deo Sinoda, čija dva nova člana treba da budu izabrana na ovom saboru, vode „istragu“ o izvorima našeg lista. Mada javne ličnosti bliske Vučiću i SNS javno tvrde da Danas zapravo ni nema izvore u Crkvi, za njima se traga u episkopatu SPC.

Večera u Dvoru, promocija u Svetosavskom hramu

Privođenjem kraju ovog zasedanja počeo je i društveni život na Saboru. Četvrtina članova „crkvene skupštine“ predvođena patrijarhom Irinejem preksinoć je bila na tradicionalnoj večeri u Belom dvoru na Dedinju, gde im je domaćin bio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. On je od episkopa istočnoameričkog Irineja (Dobrijevića) dobio na dar englesko izdanje knjige „Srpsko hrišćansko nasleđe u Americi – istorijsko, duhovno i kulturno prisustvo pravoslavne dijaspore u Severnoj Americi“. Na večeru, kojoj su prisustvovali i članovi savetovanih tela Krune i Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju sa verskim zajednicama, delimično se prenela zategnuta atmosfera iz saborske sale u Patrijaršijskom dvoru, tvrde izvori Danasa. Za sinoć u Kripti Svetosavskog hrama na Vračaru bilo je zakazano predstavljanje Izabranih dela mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija (Radovića) – 30 naslova u 36 knjiga, na kome su kao govornici bili najavljeni mitropolit Porfirije, episkop budumljansko-nikšićki Joanikije (Mićović), Matija Bećković, Milo Lompar, Želidrag Nikčević.