Komad Došljaci, koji predstavlja savremenu inscenaciju Uskokovićevog dela i osmišljen je kao predstava u predstavi, premijerno je izveden 2007. godine i to nakon višemesečnog istraživanja u otvorenom prostoru. Kroz sudbine Uskokovićevih junaka, koji oživljavaju tokom probe predstave u neposrednoj blizini gledalaca, koji su sve vreme na sceni, teče priča ne samo fenomenu došljaštva, što je odrednica našeg vremena zbog ratova i ekonomskih nedaća, nego se analizira i problem defetizma, kao moguće odrednice našeg mentaliteta.

Glumci su igrali kao na premijeri – uzbudljivo, uverljivo, sa puno energije i bili nagrađeni dugim aplauzom. U predstavi igraju Vahidin Prelić (Miloš Kremić), Biljana Zdravković (Zorka), Nemanja Jovanović (Bogdan Vasić), Vladimir Kurćubić (Dragutin Ranković), Ivana Pavićević (Ljubica Zaharić), Divna Marić (Gospa Selena / Zorkina majka i Majka Miloša Kremića), Bojana Zečević (Rediteljka, Glumica) koja je zamenila Draganu Vranjanac) i Nikola Penezić (Gospodin Stajić) umesto Slobodana Filipovića.

Izvrsna u ulozi Zorke, Biljana Zdravković svedoči da je igrala kao tokom prvog izvođenja komada – sa velikom tremom i uzbuđenjem.

– Bilo mi je još teže kada sam u publici videla ljude, koji su mi dragi i koji su predstavu gledali nekoliko puta. Ipak, nakon nekoliko minuta obuzela me je predstava i sve je išlo svojim tokom – kaže za Danas Biljana Zdravković, koja je za tu ulogu nagrađena na 44. festivalu Joakim Vujić, kada su Došljaci, proglašeni za najbolju predstavu.

Njen partner Vahidin Prelić, koji je takođe nagrađen glumačkom nagradom na istom festivalu, ističe da je na pedesetom izvođenju imao osećaj kao da je premijera.

– Čini mi se da smo igrali bolje nego ikad. Želja celog ansambla bila je da sve bude savršeno, da uživamo u igri, i nadam se da smo uspeli – kaže Prelić, prvak drame užičkog pozorišta, koji je, zajedno sa glumicom Andrijanom Simović, pedeseti put igrao i u komadu „Čorba od kanarinca“, a koja je premijerno prikazana 2008. godine.

Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog pozorišta, kaže da bi mu bilo draže da su komadi izvedeni više puta, ali s obzirom na to da je u pozorištu sve manje publike, pedeseta izvođenja su, kako ističe, ipak veliki uspeh i dokaz da kvalitet može da traje.

Inače, najdugovečnija predstava u užičkom pozorištu je komedija Marka Gamoletija – „Boing, boing“, koju je, nakon 116 izvođenja. osvežio i našem mentalitetu prilagodio prvak drame Slobodan Ljubičić, zajedno sa Milanom Bogosavljevićem, dok je više od pedeset puta izveden komad „Kraj vikenda“ Mome Kapora i u režiji Lilijane Ivanović, u kome Ljubičić igra zajedno sa glumicom Divnom Marić.

Besparica

Iako je ove godine iz gradskog budžeta za program Narodnog pozorišta planirano pet miliona dinara, ta ustanova nije dobila ni dinar. S druge strane, izvedene su tri premijere – „Snežana i sedam patuljaka“, „Smećarnik“ i „Žanka“. U planu su pripreme predstava „Nana“ Emila Zole, „Odumiranje međeda“ Branka Ćopića, i „Neprijatelj naroda“ Henrika Ibzena, ali, kako ističe Nemanja Ranković, zbog neizvesnog finansiranja, nije sigurno da će sve to biti ostvareno.